Külföld

Nem hagyja megfélemlíteni magát Salvini

A jelenleg is kormányon lévő politikusok felelősségét firtatta Matteo Salvini az Open Arms civil hajó ügyében, amely miatt megvonták a mentelmi jogát.

Nem hagyja megfélemlíteni magát Salvini
Matteo Salvini, a Liga elnöke a mentelmi jogát megvonó szavazás előtti beszéde közben
Fotó: AFP/Andreas SOLARO

„Az ellenem indított támadáson örvendező ügyészek gyávák, migránsutaztatók, akik a méltóság helyett a bársonyszékeket választották. Büszke vagyok, hogy megvédtem Olaszországot. Újra megtenném, és meg is fogom tenni” – nyilatkozta Matteo Salvini, a Liga elnöke, miután csütörtökön a szenátus megvonta mentelmi jogát az Open Arms civil hajó ügyében. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, tavaly nyáron Salvini belügyminiszterként kilenc napig nem engedélyezte a migránsokat szállító hajó kikötését.

Pénteki nyilatkozatában rámutatott, júliusban hatszor annyi migráns érkezett, mint tavaly, amikor a Liga volt a kormányon. „Emelt fővel és tiszta lelkiismerettel haladok előre, mivel eltökélten és józan ésszel tettem eleget kötelességemnek. Nincs bennem félelem, és nem hagyom, hogy megfélemlítsenek, azt sem, hogy elhallgattassanak. Minden parlamenti képviselő számára előbb vagy utóbb elérkeznek a választások” – emlékeztette kollégáit Salvini, majd tudatta, hogy azt tanulmányozza, hogyan állíthatja törvényszék elé Giuseppe Conte kormányfőt, aki tavaly nyáron is hivatalban volt. Salvini úgy véli, hogy az Open Arms civil hajó ügyében felelősségre vonható Danino Toninelli és Elisabetta Trenta is, akik az infrastrukturális minisztériumot és a hadügyminisztériumot vezették.

A parlamenti szavazás során az egyedüli tartózkodó szavazatot az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szenátora, Tiziana Drago adta le, aki az első Conte-kormány közös felelősségvállalásáról beszélt.

Időközben 129, koronavírussal fertőzött bevándorlót telepítettek be Olaszországba. Az észak-olaszországi Treviso tartományban egy kaszárnyából kialakított migránsközpontban helyezték el az elmúlt hetekben Lampedusa szigetére érkező bevándorlókat.

Mario Conte, Treviso polgármestere a kormányt hibáztatja, amiért nem hallgatta meg a helyi vezetők kérését a kikötők lezárásáról.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom