Külföld

Jens Spahn lehet a válság nyertese Németországban

Markus Söder Bajorországban jó vezetőnek bizonyult, de nem biztos, hogy Berlinben is képes lenne erre – mondta lapunknak Molnár Tamás Levente kutató

A koronavírus-járvány kitörésé­vel felborult a német CDU pártelnökválasztási folyamata. A kezdetben esélyesnek tartott Friedrich Merz és Armin Laschet háttérbe szorult, egyre többen szeretnék viszont Jens Spahn egészségügyi minisztert látni a kormánypárt élén.

Jens Spahn lehet a válság nyertese Németországban
Népszerű páros. Spahn és Söder támogatottsága egyre nő a németek körében
Fotó: AFP/dpa/Peter Kneffel

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) több politikusa szorgalmazza, hogy Jens Spahn is induljon a pártelnöki székért a CDU decemberi kongresszusán. Eddig Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália tartomány miniszterelnöke, Friedrich Merz, a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának volt vezetője, valamint Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke jelentkezett be hivatalosan a CDU vezetésére.
A kormánypártban egyre népszerűbb az a javaslat, hogy Söder legyen az uniópártok, azaz a CDU és a CSU kancellárjelöltje a 2021-es választásokon. A kormánypárti Michael Hennrich Bundestag-képviselő a Stuttgarter Zeitungnak azt mondta: a mostani helyzet egyértelműen Spahnnak és Markus Söder bajor kormányfőnek kedvez, mivel ők a frontvonalban vesznek részt a válságkezelésben. Kai Wegner, a CDU berlini elnöke szerint Spahn és Söder a koronavírus-válság során bebizonyította, hogy erős vezetők, akik arculatot adhatnak a CDU-nak.

Az egészségügyi miniszter egyelőre Laschetet támogatja. Spahn nemrégiben közölte: tudatos döntés volt részéről, hogy a tartományi kormányfő mögé állt a pártelnökségért folyó versenyben, és nem tervez változtatni ezen. Laschet még márciusban jelentette be, hogy megválasztása esetén pártelnök-helyettesnek javasolná a tárcavezetőt.

A németek is örömmel látnák Spahnt a CDU élén, Södert pedig az uniópártok kancellárjelöltjeként: az RTL tévécsatorna felmérése szerint a válaszadók 49 százaléka, a CDU/CSU-szavazóknak pedig kétharmada tartja ezt a párt sikere szempontjából jó megoldásnak.

Spahn népszerűségének növekedése egyértelmű, ennek oka a szakértő szerint egyrészt az, hogy a tárcavezető uralta a kommunikációs helyzetet a koronavírus-válságban, másrészt sikeresen irányítja az egészségügyi kormányzatot,
és a szakértőket, virológusokat is jól be tudta vonni a döntéshozatali folyamatokba. Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója lapunknak elmondta: ezzel szemben Laschet számtalan nyilatkozata félresikerült, többször kellett utólagos kommünikét kiadni nyilvános megszólalásai után, ez pedig kommunikációs problémákra világít rá.

Söder többször közölte, hogy az ő helye Bajorországban van, sokan viszont bíznak abban, hogy vannak kancellárjelölti ambíciói. Ezzel kapcsolatban Molnár Tamás Levente elmondta, egyelőre nem világos, hogy a bajor miniszterelnök szeretne-e az uniópártok kormányfőjelöltje lenni. Söder először valószínűleg megvárja a pártelnökválasztás eredményét, és csak utána fedheti fel kártyáit – mondta a kutató, hozzátéve: a bajor kormányfő német politológusok szerint inkább vidéki alkat, aki Bajorországban jó vezetőnek bizonyult, de nem biztos, hogy Berlinben is képes lenne erre.

Kapcsolódó írásaink

Megkezdődött a csata

Ā„Kemény és férfias” tárgyalások várnak hazánkra Brüsszelben – közölte Orbán Viktor. A kormányfő üzenetében úgy fogalmaz: a magyarok jövőjéről csak a magyarok dönthetnek