Külföld

Migránstábort ürítettek ki Párizsban

A tervezett uniós költségvetés veszélyezteti a Frontex fennmaradását és a közös menekültpolitikát Seehofer szerint

Felszámolt a francia rendőrség szerda hajnalban egy illegális migránstábort Párizs egyik peremkerületében.

Migránstábort ürítettek ki Párizsban
Ezernél is több afrikai és afganisztáni migráns volt a felszámolt táborban
Fotó: AFP/Christophe Archambault

Az aubervilliers-i táborból a francia hatóságok közlése szerint ezerkétszázötven kelet-afrikai és afganisztáni illegális bevándorlót vittek szükségszállásokra autóbuszokkal. A Le Parisien című újság úgy értesült, hogy a migránsokon koronavírus-tesztet végeznek majd el. A helyi prefektúra szerint a felszámolt tábor lakói közül több mint ezer egyedülálló férfi.

Élesen bírálta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter az unió következő hétéves költségvetéséről szóló megállapodást, amiért az egyezmény szerint az unió az eredetileg tervezett 10,3 milliárd euró helyett 43 százalékkal kevesebb összeget szán az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) finanszírozására 2021 és 2027 között. Amennyiben a javaslat megvalósul, az veszélyezteti a közös menekültpolitikát – jelentette ki Seehofer Berlinben a Der Spiegel című lap szerint. A tárcavezető szerint a megállapodásban olyan költségcsökkentés szerepel, amely jelentősen megnehezítené a Frontex számára a személyzet kifizetését, valamint a szükséges eszközök finan­szírozását. „Ezt a problémát meg kell oldani” – jelentette ki Seehofer.

Az Afrikát átszelő migránsokat érő, gyakran brutális erőszak elleni cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa – közölte a Frankfurter Allgemei­ne Zeitung című német lap. Az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala (UNHCR) tegnap tette közzé jelentését a migránsok emberi jogi helyzetéről Afrikában. A dokumentum szerint a háború, erőszak és üldöztetés elől menekülő kétségbeesett embereket útjuk során gyakran éri brutális mértékű erőszak, és nem ritka a gyilkosság sem: az elmúlt két évben legalább 1750 menekültet öltek meg Afrikában. Líbia a jelentésben foglaltak szerint nem számít biztonságos országnak, ennek ellenére év eleje óta 6200-nál több menedékkérőt vittek vissza a Földközi-tengerről az észak-afrikai államba, ahol zárt táborba kerültek.

Kapcsolódó írásaink