Külföld

A német lakosság több mint negyede rendelkezik migrációs háttérrel

Jelentős az eltérés a keleti és a nyugati régió között

Huszonegymilliónál több migrációs háttérrel rendelkező ember él Németországban, ez az állam lakosságának huszonhat százalékát jelenti – derül ki a szövetségi statisztikai hivatal kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A Madsack német médiacsoport regionális lapjainak közös szerkesztősége, az RND által közölt adatok alapján tavaly 21,2 millió olyan ember élt Németországban, aki külföldön született vagy legalább az egyik szülője nem német állampolgár. Számuk a 2018-as adatokhoz képest megközelítőleg négyszázezerrel nőtt, legutóbb 2011-ben emelkedett ilyen alacsony mértékben egy év alatt a migrációs háttérrel rendelkezők száma. Közülük tavaly 52 százalék, vagyis 11,1 millió ember rendelkezett német állampolgársággal, 48 százalékuk (10,1 millió fő) külföldi volt. A Die Welt című német lap közlése szerint a migrációs háttérrel rendelkezők 22 százaléka Ázsiából származik, majdnem öt százalékuk pedig afrikai gyökerekkel rendelkezik. Országokat tekintve a legtöbben török (13 százalék), lengyel (11 százalék) és orosz (7 százalék) származásúak. A statisztikai hivatal adatai alapján továbbra is jelentős eltérés van Nyugat- és Kelet-Németország között a lakosság összetételét illetően. Brémában a lakosság 36,5 százaléka, Hessen tartományban 34,4 százaléka rendelkezik migrációs háttérrel, míg arányuk a keleti Türingia tartományban 7,8 százalék, Szász-Anhaltban 8 százalék.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom