Külföld

Gyurcsánynéval szövetkezne hazánk ellen a Momentum brüsszeli főnöke

A szélsőséges múltú Dacian Ciolos volt román miniszterelnök, a Momentumot is magába foglaló szélsőbaloldali Renew Europe európai parlamenti frakció vezetője nyílt levélben fordult Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz és Michael Roth német Európa-ügyi miniszterhez, hogy közösen lépjenek fel Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. A magyarellenes román politikus fellépését nem lehet másként értelmezni, minthogy Gyurcsánynéval közösen uniós szintű támadást készítenek elő Magyarországgal szemben. Vélhetően korábban ezért egyeztetett a baloldali hírportál kirúgott főszerkesztője, Dull Szabolcs is Gyurcsánynéval – mutat rá cikkében az Origo

Gyurcsánynéval szövetkezne hazánk ellen a Momentum brüsszeli főnöke
Gyurcsánynéval is egyeztetett az Index exfőszerkesztője
Fotó: AFP/Isza Ferenc

Ciolos Magyarország kapcsán a sajtószabadságért „aggódik”, külön kiemelve a baloldali Indexet, míg Lengyelország tekintetében a külföldi tulajdonú média tervezett „repolonizációjával” van problémája. Azt is kifejtette, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárások egyik állam esetében sem vezettek eredményre.

A G4Media román hírportál információi alapján a Momentum Mozgalom román főnöke, Dacian Ciolos, a szélsőbaloldali Renew Europe (Újítsuk meg Európát) EP-frakció vezetője, szerdán nyílt levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula Von der Leyenhez és Michael Roth szociáldemokrata német Európa-ügyi miniszterhez.

A magyarellenes román politikus már a levele legelején rátért az Index témájára. Azt állította, hogy miután Orbán Viktor az EU-csúcson elért óriási győzelme után hazatért Brüsszelből, a vezető „független" hírportál, az Index főszerkesztőjét politikai okokból lemondásra kényszerítették, majd álságosan amiatt sajnálkozott, hogy szerinte ezáltal sérült Magyarországon a sajtószabadság és a médiapluralizmus.

A levél második felében a konzervatív lengyel kormányt támadta, annak ürügyén, hogy Varsóban bejelentették a külföldi, döntően német tulajdonú média „repolonizációját", mivel a külföldi média durván beavatkozott a lengyel államfőválasztásba Rafal Trzaskowski oldalán.

Dacian Ciolos, volt román miniszterelnök
Dacian Ciolos, volt román miniszterelnök
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Dacian Ciolos továbbá az Európai Bizottság és az unió soros elnökségét betöltő Németország fellépését kérte Magyarországgal, illetve Lengyelországgal szemben, csalódottan megjegyezve, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárások egyik állam tekintetében sem vezettek semmilyen eredményre. 

A két levél tartalma szóról szóra megegyezik, csupán a címzettek változnak. A G4Media megszerezte mindkettőt, az egyiket itt, a másikat pedig itt lehet angol nyelven elolvasni.

Időközben a román politikus közzétette a Twitter-oldalán a német miniszternek írt levelét, a magyar témához pedig olyan jellegű megjegyzést fűzött hozzá, mintha számon kérné a dolgot Angela Merkel német kancellártól, ami enyhén szólva is ironikus.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink