Külföld

Készülnek a küzdelemre a lengyelek

Markus Söder bajor miniszterelnök párbeszédet sürget a jogállamiság ügyében a nyugati, valamint a kelet-közép-európai tagállamok konfliktusainak feloldására

Továbbra is eltérően értékelik a különböző médiumok és politikai pártok a költségvetésről és a gazdasági mentőcsomagról szóló megállapodást.

Készülnek  a küzdelemre a lengyelek
Markus Söder szerint elsősorban a párbeszéd képes feloldani az EU és a kelet-közép-európai államok közötti vitákat
Fotó: AFP/SVEN/Frank Hoermann

Folytatódik a harc – fogalmazott hétfő reggeli hírlevelében a brüsszeli Politico a múlt kedden véget ért uniós csúcsot követő egyeztetésekről. Mint írták, az uniós nagykövetek múlt heti találkozóján a lengyelek képviselője ismét hangsúlyozta, hogy értelmezésük szerint a hétéves költségvetésről és a helyreállítási alapról szóló megállapodás alapján a jogsértést követő tagállamok szankcionálásáról csak az Európai Tanács dönthet.

A lap szerint a homályosan megfogalmazott szövegnek ez is egy lehetséges értelmezése, de nem az egyetlen. Lengyelország mindenesetre ragaszkodik ahhoz, hogy a jogállamiságra, valamint a feltételrendszerre vonatkozó pontokat később ne értelmezzék számára elfogadhatatlan módon.

A Politico híradása szerint a német soros EU-elnökség bejelentette, hogy a jogállamiság kérdésével a nyári szünet után foglalkoznak. Sem a helyreállítási alap sem pedig a költségvetés nincs még elfogadva, hogy szavaz róluk az Európai Parlament, valamint a tagállamoknak is ratifikálniuk kell.

A jogállamiságról beszélt a Frankfurter Rundschaunak Markus Söder bajor miniszterelnök is, aki szerint elsősorban a párbeszéd képes feloldani az EU és a kelet-közép-európai államok közötti vitákat. Söder kiemelte, a közös európai alapértékeket mindenkinek követnie kell. ugyanakkor újfajta párbeszédre van szükség, mert az EU magállamai és a keletiek nem értik egymást eléggé.

A svájci Neue Zürcher Zeitung egyébként azt elemezte, miképp értékelik a brüsszeli megállapodást a jobboldali, szuverenista pártok. A lap rámutatott, az olasz Liga elnöke, Matteo Salvini és a holland Szabadságpártot vezető Geert Wilders is elégedetlen a csomaggal, csak eltérő okokból. Pártjaik szövetségesek, az Európai Parlamentben az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport tagjai.

Jelen esetben azonban az érdekeik ellentétesek, Wilders például a hónap elején, amikor Giuseppe Conte olasz kormányfő Hágában tárgyalt Mark Rutte holland miniszterelnökkel, azzal a szlogennel tüntetett, hogy „Egyetlen centet se Olaszországnak”.

A szabadságpárti politikus később is bírálta Ruttét, amiért bár a takarékos négyek hangadójaként komoly változtatásokat csikart ki, a helyreállítási alapból mégis jut vissza nem térítendő támogatás a délieknek. Salvini pedig azt kifogásolta, hogy túl kevés pénzt Olaszország, és azt is megszorításokhoz kötik.

Kapcsolódó írásaink