Külföld

Jóváhagyta a francia parlament a terrorizmusért elítéltek megfigyelését

Jóváhagyta a francia nemzetgyűlés hétfőn azt a vitatott törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a terrorizmusért elítélt személyek szabadlábra helyezést követő megfigyelését.

Jóváhagyta a francia parlament a terrorizmusért elítéltek megfigyelését
A törvénymódosítás lehetővé teszi a terrorizmusért elítélt személyek szabadlábra helyezést követő megfigyelését (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

Richard Ferrand, a nemzetgyűlés elnöke ugyanakkor a kézfeltartással történt szavazást követően bejelentette, hogy a jogszabályt megküldi véleményeztetésre az Alkotmánytanácsnak.

A törvénymódosítást a múlt héten fogadták el a szenátusban, azt megelőzően pedig az alsó- és felsőház tagjaiból álló, úgynevezett közvetítőbizottság tárgyalta.

A törvény erősen vitatott. A többi között lehetővé tenné az igazságszolgáltatási hatóságoknak, hogy a terrorvádakkal öt évnél hosszabb időre elítélt személyeket büntetésük letöltése után több évre hatósági megfigyelés alá helyezzék. Ennek keretében például előírható számukra, hogy hol lakjanak, illetve megtiltható, hogy bizonyos személyekkel érintkezzenek. A büntetést letöltő személy hozzájárulásával egy elektronikus nyomkövető karperec viselésével tovább bővül az ellenőrzési lehetőségek köre.

A jogszabály bírálói szerint ez az emberi- és polgári jogok megsértésének minősül. Ferrand ezért kijelentette: a francia Alkotmánytanácsnak kell most döntenie arról, hogy a magánszféra ilyen mértékű korlátozása arányban áll-e a közbiztonság érdekével.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom