Külföld

A faji megkülönböztetés ellen tüntettek Frankfurtban

A közelmúltban a németországi Stuttgartban és Frankfurtban kitört súlyos zavargások annak köszönhetőek, hogy a rendőrök eddig nem léptek fel kellő mértékben a szabálysértőkkel szemben – jelentette ki Szászország miniszterelnöke, a kereszténydemokrata Michael Kretschmer a Rheinische Post című lapnak.

A faji megkülönböztetés ellen tüntettek Frankfurtban
Peter Feldmann polgármester rendőrök gyűrűjében beszélget demonstráció résztvevőivel
Fotó: FRANK RUMPENHORST / DPA / DPA

A politikus szerint szankcionálni kell a szabályok kisebb mértékű megsértését is. Ha egy kisebb csoport évekig büntetlenül ihat alkoholt és fogyaszthat kábítószert egy parkban, mások is elkezdenek oda járni, és végül az ötvenfős csoport ötszáz főssé duzzad – tette hozzá.

Miután Frankfurt központjában július 19-re virradóra fiatalok egy csoportja az intézkedő rendőrökre támadt, a város vezetése úgy döntött, hétvégente éjszakára lezárja a járókelők előtt az Opernplatzot, ahol az összecsapásra sor került.

A tér a közelmúltban a fiatalok kedvelt helyévé vált, miután a városban zárva tartanak a szórakozóhelyek a koronavírus-járvány miatt. Az n-tv hírcsatorna tudósítása szerint szombat este tüntetést szerveztek az Opernplatz környékére, amelynek résztvevői a faji alapú megkülönböztetés ellen tiltakoztak. A demonstrálók szerint a frankfurti rendőrség diszkriminatívan lép fel a migrációs háttérrel rendelkező emberekkel szemben.

Az eseményen részt vett Peter Feldmann, Frankfurt szociáldemokrata polgármestere is, aki elmondta, a rasszizmusnak és a diszkriminációnak nincs helye a városban. A demonstráció éjfél előtt véget ért.

A német nagyvárosokban kitört zavargások miatt egyébként a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap szerint egyre több közéleti szereplő sürgeti a köztéri alkoholfogyasztás betiltását és a rendőri jelenlét növelését a közterületeken.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom