Külföld

Oroszország ambíciói Afrikában

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében Oroszország afrikai érdekérvényesítési stratégiáját tekinti át.

Oroszország ambíciói Afrikában
Az oroszok Afrika-stratégiája transzatlanti nézőpontból számos kockázatot hordoz (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Grigoris Siamidis

Miközben a Szovjetunió aktívan jelen volt a fekete kontinensen, a bipoláris világrend felbomlását követően Moszkva csak megkésve kezdte el újra felfedezni stratégiai érdekeit és lehetőségeit Afrikában – mutat rá a Migrációkutató Intézet.

Mint írják, az elmúlt időszakban egyre több orosz katonai magánvállalat vállalt növekvő szerepet olyan országokban, mint például Líbia vagy éppen a Közép-afrikai Köztársaság. Ezek ma már a Kreml teljesen bevett külpolitikai érdekérvényesítési eszközét jelentik.

Kiemelik, Oroszország mindeközben igyekszik költséghatékonyan és koncentráltan felhasználni – Kínával összevetve sokkal szerényebb – erőforrásait a politikai és gazdasági befolyásszerzésre. Pragmatikus és partneri hozzáállását nagyra értékelik a nyugati világban sokszor elutasítással találkozó (autoriter) afrikai vezetők.

Felhívják rá a figyelmet, hogy miközben az oroszok Afrika-stratégiája egyáltalán nem nevezhető sikertelennek, transzatlanti nézőpontból számos kockázatot hordoz, hiszen a tapasztalatok szerint konzerválja a kontinensen zajló konfliktusokat, ami – elsősorban Líbia vonatkozásában – kiemelt migrációs kockázatot jelent az EU számára.

Kapcsolódó írásaink

Lampedusa megtelt migránsokkal

ĀContéék Európa menekülttáborává tették Olaszországot Salvini szerint – Szicíliában lefoglalták az Ocean Vikinget