Külföld

Lampedusa megtelt migránsokkal

Contéék Európa menekülttáborává tették Olaszországot Salvini szerint – Szicíliában lefoglalták az Ocean Vikinget

Folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli hajók Lampedusára – írta tegnap az MTI. Az olaszországi sziget regisztrációs központjai teljesen megteltek, Salvatore Martello polgármester vészhelyzet kinyilvánítását sürgette.

Lampedusa megtelt migránsokkal
Fertőzésveszély – védőmaszkos bevándorlók az Ocean Viking fedélzetén
Fotó: AFP/Shahzad Abdul

A bevándorlásellenes Ligát vezető Matteo Salvini tegnap a szigetre látogatott. A volt belügyminiszter a közösségi oldalán azt írta: a római kormánynak sikerült ismét Európa menekülttáborává tennie Olaszországot.

A szicíliai Porto Empedocle kikötőjében határozatlan időre lefoglalták az Ocean Vikinget az olasz hatóságok. A Földközi-tengeren embereket mentő hajó üzemeltetője, az SOS Méditerranée civil szervezet közlése szerint a parti őrség technikai és működtetési szabálytalanságokkal indokolta a döntést. Az Ocean Viking legutóbb 180 embert mentett meg a Földközi-tengeren, a hajó július elején köthetett ki Porto Empedoclében.

Horst Seehofer német belügyminiszter a napokban Bécsben arról beszélt, hogy ismét növekszik az Európába érkező migránsok száma, főként a nyugat-balkáni útvonalon. A politikus az osztrák fővárosban, egy migrációs konferencián a Die Welt szerint hozzátette: Németországba most már naponta csaknem annyi bevándorló érkezik, mint a koronavírus-válság előtt. Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az eseményen kiemelte a határvédelem és az embercsempészek elleni harc jelentőségét, fontosnak nevezte az elutasított menedékkérők gyors kitoloncolását. Elmondta: migrációpolitikai koordinációs fórumot hoznak létre Bécsben.

A németországi Baden-Württemberg tartomány kormánya még kedden úgy döntött, betiltja az iskolákban a teljes arcot eltakaró kendő, a burka és a nikáb viselését.

A Deutsche Welle szerint eddig csak a tanárokra vonatkozott ez a fajta intézkedés, amely most már a diákokra is érvényes lesz. Winfried Kretschmann tartományi kormányfő szerint a teljes arc eltakarásának nincs helye a szabad társadalomban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom