Külföld

Szájer: Megharcoltunk a jogállamiságunkért

Az Európa Parlament csütörtöki plenáris ülésén az uniós tagállamok vezetői által kedden elfogadott 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetést és a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok helyreállítását célzó pénzügyi csomagra vonatkozó EP-állásfoglalás vitájára került sor. Szájer József fideszes EP-képviselő hozzászólásában felhívta a figyelmet a jogállamiság kapcsán Magyarországgal szemben alkalmazott kettős mércére, valamint emlékeztetett az EP saját szabályainak politikai célra történő elferdítésére.

Szájer: Megharcoltunk a jogállamiságunkért
Szájer József
Fotó: MH

Szájer József emlékeztetett: „Sokat beszélnek ebben a Házban a jogállamiságról, olyanok is akiknek halvány fogalmuk sincsen arról, hogy az mit jelent! Nekünk a jogállam a szabadságot, a nemzeti függetlenséget és a demokráciát jelenti. A jogállam a jog uralmát jelenti emberek uralma helyett. Az én nemzedékem harminc éve azért harcolt, hogy ez ne csak Európa nyugati felén élők örökölt privilégiuma legyen. Mi ezért megharcoltunk."

A fideszes politikus hozzátette: „Azt is elmondom önöknek, hogy mi mindent nem jelent a jogállam, amire sokan itt felhasználni szeretnék. Nem jelenti előre nem rögzített, le nem írt szabályok számonkérését. Nem jelenti a kettős mércét, azt amikor valakit megbüntetnek ugyanazért, amiért valaki mást megdicsérnek. Nem jelenti az egyeseknek nem tetsző politikai ideológiák szankcionálását vagy elhallgattatását. Pedig itt egyesek erre használják a jogállam jelszavát."

A képviselő hangsúlyozta: „Azok, akik a jogállamiság fogalmát legtöbbször használják nem tesznek mást, mint kiüresítik, pártpolitikai céloknak rendelik azt alá. Aki jogállamról papol, az ne tekerje ki a szavazási szabályokat csak azért, hogy a neki kedvező eredmény jöjjön ki, amint azt nemrégiben tették a Sargentini-jelentés szavazásakor. Aki a jogállam híve az ne ijedjen meg az eltérő véleményektől, az adja meg a szót a vádlottnak, hogy védekezhessen."

Szájer József felidézte, hogy nemrégiben a Magyarországról szóló vitában megtagadták, hogy a magyar miniszter elmondhassa az álláspontját.

„A jogállam egyik legősibb elve a római jogból származik: nullum crimen sine lege. Nincs büntetés törvény nélkül. Ebben a házban mégis is olyan megoldásokat erőltetnek, amelyeknél nem normatív, nem jogi kritériumok alapján határoznák meg, hol sérül a jogállam, hanem már a gyanú esetén is súlyos anyagi szankciókat vetnének ki és nem garantálnák az egyenlő elbánást sem. Ez a kommunista modell. Ez a gondolatrendőrség orwelli modellje, amely már a szándékot is büntetni akarja. Ez a szovjet módszer, a jog kifacsarása a célból, hogy a politikailag másként gondolkodó országokat kioktassák és zsarolják. Mi már láttunk ilyet. Mi már voltunk áldozatai hasonló törekvéseknek, legyőztük őket és nem fogjuk megengedni, hogy a hátsó ajtón visszatérjenek"- szögezte le a képviselő. „Európa jobbat, jobb jogállamot érdemel!" - zárta hozzászólását Szájer József, a Fidesz-KDNP EP delegációjának elnöke.

Kapcsolódó írásaink