Külföld

Román nemzeti hős lett Mihai Viteazul

Új nap, új emléknap

Kihirdette kedd este Klaus Iohannis román elnök azokat a törvényeket, amelyek a román nép mártírjaivá és hőseivé nyilvánítják Mihai Viteazul – II. (Vitéz) Mihály – havasalföldi fejedelmet, aki 1599 és 1602 között magához ragadta a moldvai és az erdélyi fejedelmi trónt is; valamint Horeát, Cloşcát és Crişant – írta meg a Transindex.

Utóbbi rablóvezérek nevéhez a véres erdélyi román jobbágyfelkelés kapcsolódik, amelynek során 1784-ben a vezényletük alatt felhergelt román parasztok erdélyi magyar nemesi portákat fosztottak ki és gyújtottak fel borzalmas kegyetlenséggel. Az ügy pikantériáját csak fokozza, hogy a törvénytervezet vitáján Benkő Erika RMDSZ-es parlamenti képviselő Bukarestben bemutatta azt a kiváltságlevelet, amelyet Mihai Viteazul adományozott a székelyeknek, támogatásukért cserébe visszaállítva azok széles önrendelkezési jogait – azonban ez már nem képezte a „román nemzeti hősök és mártírok” kapcsán zajló parlamenti disputa részét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom