Külföld

Orosz újságírókat bántalmaztak

Portlandben továbbra is tartanak az összecsapások, az amerikai hatóságok Moszkva rosszallását is kiváltották

Napok óta tartanak az összecsapások az Oregon állambeli Portlandben az Egyesült Államokban. Nagy port kavart, hogy Donald Trump elnök jelvénnyel el nem látott szövetségi rendfenntartókat vezényelt a városba, akik többször összetűzésbe keveredtek a tüntetőkkel.

Orosz újságírókat bántalmaztak
Trump nem akarja, hogy az illegális bevándorlók beleszámítsanak a népességbe
Fotó: AFP/Jim Watson

Tegnap orosz hírügynökségek közölték, hogy a városban bántalmazták a hatóságok az orosz Pervij Kanal állami tévécsatorna forgatócsoportját is. A TASZSZ szerint terepszínű ruhát viselő emberek, a RIA Novosztyi szerint rendőrök támadtak rá a tévésekre, amikor felvették, ahogy a tüntetők megkísérelték felgyújtani a helyi bíróság épületét, amelyet szövetségi biztonsági erők védtek. Vjacseszlav Arhipov operatőrt gumibottal ütötték meg a karján, a földre taszították, kameráját pedig összetörték. Julija Olhovszkaja riportert szintén fellökték, a fejéről letépték a sisakot és elvették a telefonját, amellyel ő is felvételeket készített. Mindkét újságíró megkülönböztető jelzést viselt. Az orosz külügyminisztérium megengedhetetlennek nevezte az amerikai hatóságoknak a két orosz tévéssel szembeni „szándékos agresszivitását”. Oregon demokrata kormányzója, Kate Brown azzal vádolja a szövetségieket – „Trump csapatait” –, hogy csak fokozzák az erőszakot. Az amerikai elnök egyébként azt ígéri, hogy több amerikai nagyvárosban is beveti a szövetségieket, például Chicagóban, ahol több lövöldözés is történt az elmúlt napokban. Donald Trump egyébként kedden memorandumot írt alá arról, hogy az illegális bevándorlókat nem vehetik nyilvántartásba a népszámlálás során a választási körzetek kialakításakor.

Bezáratnak egy kínai konzulátust, Peking választ ígér

Peking szerdán tiltakozását fejezte ki, amiért Washington váratlanul felszólította houstoni főkonzulátusának bezárására. A kínai külügyminisztérium az amerikai fél egyoldalú politikai provokációjának nevezte a felszólítást. A Houstonban állomásozó kínai főkonzulátusnak helyi idő szerint péntek délután 4 óráig minden tevékenységét fel kell függesztenie. Kína szerint az Egyesült Államok lépése a nemzetközi jogba ütközik, valamint megsérti a két ország között érvényben lévő konzuli megállapodást. Peking ellenlépéseket helyezett kilátásba. Időközben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az Egyesült Királyságban járt, hogy létrehozzon egy koalíciót Kína Hongkongban demonstrált és a muszlim lakossággal szembeni emberi jogokat sértő viselkedése ellen. Brit kollégája, Dominic Raab jelezte, hogy támogatják az Egyesült Államokat, de „csak bizonyos fokig”.
(UT)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom