Külföld

Meghatározóak a visegrádiak

Ragaszkodik az Európai Parlament a nyomásgyakorláshoz

Napok óta boncolgatja a nyugat-európai sajtó a kedd hajnalban véget ért, a költségvetésről és a helyreállítási alapról szóló uniós csúcson elfogadott dokumentum jogállamisággal kapcsolatos részét.

Meghatározóak a visegrádiak
Fotó: AFP/Stringer/Sputnik

A The Financial Times cikke szerint egyes elemzők úgy látják, a jogállamiságra vonatkozó, valamint az ettől külön álló, az EU pénzügyi érdekeinek védelméről és egy majdani feltételrendszer létrehozásáról szóló pontok megfogalmazása annyira gyenge, hogy jelentéktelenné válhat az egész kezdeményezés. A lapnak nyilatkozott a német Zöldek szóvivője, Franziska Brantner is, aki szerint a csúcstalálkozó végén tett nyilatkozata alapján Angela Merkel kancellár a német soros elnökség alatt nem képes különösebb nyomást gyakorolni a magyar kormányra a hetes cikkely szerinti eljárásban, hanem csak le akarja zárni.

A jogállamiságról és a feltételrendszerről szóló részt különbözőképpen lehet értelmezni, ezt a német Der Tagesspiegel és a Politico brüsszeli kiadása is megemlítette.

Az Európai Parlament ma vitatja meg a csomagot. David Sassoli EP-elnök sajtótájékoztatón elmondta, a helyreállítási alappal elégedett a parlament, a költségvetéssel azonban nem. Közölte, a kifizetésekhez kötődő jogállamisági kritérium kérdését „újra elő kell venni” a parlamentben, mivel az elfogadott szöveg nem határozza meg pontosan, milyen eszköz áll rendelkezésre, ha az unió közös értékei sérülnek.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a testület blokkolhatja-e az uniós tagállamok vezetőinek egyezségét, Sassoli azt válaszolta: az EP eltökélt, hogy nézőpontját figyelembe vegyék, még akkor is, ha hónapokig tart, hogy egyetértésre jussanak az Európai Tanáccsal.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő tegnap a varsói parlamentben hangsúlyozta, Lengyelország a visegrádi csoporttal és a közép-európai országokkal együtt az egyik meghatározó hangot jelentette, ez a hang döntött végül a kompromisszumról, a győzelemről.

Röviden
 

Komoly áttörésként értékelte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az EU-csúcsot lezáró megállapodást, hiszen – mint mondta – sikerült megvédeni a nemzeti büszkeséget, és jelentős mennyiségű pluszpénzt is kiharcoltak az országnak. Dömötör Csaba az M1 szerda reggeli műsorában emlékeztetett, a tárgyalások elején a felek álláspontja nagyon távol volt egymástól, és több országcsoport vitázott négy napon keresztül.
 

„Arra számítok, hogy ősszel egy új, minden eddiginél keményebb, gátlástalanabb támadássorozat veszi kezdetét” – nyilatkozta Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyar Nemzetnek az európai balliberális erők jogállamisággal kapcsolatos kampányáról. Mint mondta, ebben a magyar ellenzéki EP-képviselők oroszlánrészt fognak vállalni, mivel „eddig sem a magyar érdekeket képviselték Brüsszelben, hanem Brüsszel érdekeit Magyarországon”.
 

Kiemelt fontosságú, hogy kikerült az EU-csúcson elfogadott megállapodás szövegéből a „jogállamisági kondicionalitás” és a pénzügyi források azonnali összekapcsolása – mondta az Alapjogokért Központ tegnapi sajtóreggelijén Kurucz Orsolya projektvezető-helyettes. „Miniszterelnöki siker, hogy jelentős többletforrásokra is szert tett Magyarország a csúcs alatt” – hangsúlyozta a szakértő a dokumentum gazdasági részével kapcsolatban.

Kapcsolódó írásaink