Külföld

Magyar sikerrel zárult a csúcstalálkozó

A kormánynak sikerült a fő üzeneteket célba juttatnia – mondta Steiner Attila államtitkár

Gazdasági szempontból, valamint a jogállamiság és az uniós források kérdésében is a magyar érdekeknek megfelelően alakult az uniós csúcs Steiner Attila európai uniós ügyekért felelős államtitkár szerint.

Magyar sikerrel zárult a csúcstalálkozó
Steiner: Elleneztük, hogy a forrásokat homályos politikai kritériumokhoz kössék
Fotó: MH/Purger Tamás

– Az előkészítő, technikai egyeztetések már 2018-ban elkezdődtek. Milyen prioritásokat képviselt Magyarország a tárgyalások korábbi fázisaiban?

– Konzekvensek voltunk az alapelveinket illetően. Ezek a tárgyalások kezdeteitől fogva az igazságosság, a kiszámíthatóság voltak, valamint az, hogy a hétéves költségvetést ne lehessen politikai nyomásgyakorlásra használni. Technikai szinten a legfontosabb a számszerű igazságosság volt, miszerint a hasonló fejlettségi szinttel rendelkező országokkal azonos mértékben részesüljünk a keretköltségvetésből. A kiszámíthatóságot illetően az Európai Unió számára is fontos, hogy pontosan tudjon számolni a bevételekkel, ezért új saját források bevezetése esetén fontos, hogy azok részletei is megfelelő mértékben ki legyenek dolgozva. A mostani kompromisszum e tekintetben is jó eredmény.

– Gazdasági szempontból megfelel a magyar érdekeknek a csomag?

– A magyar kormánynak sikerült a fő üzeneteket célba juttatnia. A technikai tárgyalások másfél éve alatt is sikerült valamennyivel növelni a brüsszeli javaslatokhoz képest a magyar kohéziós allokációt, az állam- és kormányfői csúcson azonban Orbán Viktor miniszterelnök úr hatékony tárgyalásainak köszönhetően ez hárommilliárd euró­val nőtt, ami nagy siker. A közös agrárpolitika tekintetében is sikerült kedvezőbb eredményt elérni a korábbi javaslatokhoz képest. Lényegében pénzügyileg is kiváló eredményt könyvelhetünk el.

– Mi a helyzet a jogállamisággal?

– Sikeres volt a magyar érdekérvényesítés, hiszen a korábbi javaslatok egyértelműen összekötötték a politikai feltételeket az unió pénzügyi érdekeinek védelmével. A végső változatban azonban ezek egyértelműen szétválasztásra kerültek. A tárgyalásokon a kezdetektől fogva elleneztük, hogy az uniós források folyósítását homályos politikai kritériumokhoz kössék. Nem láttunk garanciát arra, hogyha ezt megteszik, akkor azt valóban az unió pénzügyi érdekeinek védelmére, és nem pedig politikai nyomásgyakorlásra fogják használni. Így a bevándorláspárti európai baloldal e mögé bújva nem zsarolhatja Magyarországot. Persze ettől még tovább fognak próbálkozni.

– Hogyan tovább? Mire számíthatunk a jövőben az Európai Parlament részéről, és mik a költségvetési eljárás következő lépései?

– Az Európai Parlament ma rendkívüli plenáris ülésen mond véleményt a megállapodásról, a végső jóváhagyásról csupán a későbbiek­ben szavaznak a képviselők. Nagyon fontos lenne, hogy az Európai Parlament mielőbb jóváhagyja a megállapodást, ez ugyanis egész Európa érdeke. Nem véletlenül tartottak ki a tagállami vezetők öt napig a megállapodás tető alá hozása érdekében. Bízom abban, hogy ezt az európai parlamenti képviselők is szem előtt fogják tartani. Másrészről a költségvetési csomag saját forrásokról szóló határozatát, amely a hitelfelvételt teszi majd lehetővé, a tagállamoknak is ratifikálniuk kell. Az eljárás tagállamonként különböző lehet, hazánk esetében a magyar parlament törvényi megerősítésére lesz szükség. A megállapodás gyakorlati átültetése szempontjából fontos lenne, hogy még ez év végéig minden tagállam rati­fikálja ezt a határozatot, hiszen csak e feltétel teljesítését követően lesz lehetőség hitelt felvenni a helyreállítási alaphoz. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom