Külföld

Macron: Brüsszelnek fel kell lépnie a Földközi-tenger keleti térségét érő provokáció ellen

Teljes támogatásáról biztosította Görögországot és Ciprust Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön, ciprusi hivatali partnerével, Nikosz Anasztasziadisszal Párizsban folytatott megbeszélései során, leszögezve: Brüsszelnek határozottan fel kell lépnie a Földközi-tenger keleti térségét érő provokációval szemben.

Macron: Brüsszelnek fel kell lépnie a Földközi-tenger keleti térségét érő provokáció ellen
Macron leszögezte, kiáll Görögország és Ciprus mellett „a török agresszióval szemben”
Fotó: AFP/Thibault Camus

Ciprus és Franciaország számára létfontosságú a Földközi-tenger térségének a biztonsága, ezért az Európai Uniónak határozott választ kell adnia minden ottani provokációra - szögezte le Macron, leszögezve: kiáll Görögország és Ciprus mellett „a török agresszióval szemben”. Ugyanekkor elfogadhatatlannak nevezte az Európai Unió bármely tagországához tartozó felségvizek megsértését.

A francia államfő azt vetette Brüsszel szemére, hogy nem tesz eleget a térségbe benyomuló, egymással rivalizáló Törökország és Oroszország hatalmi harcának megakadályozásáért. Egyúttal komolyabb szankciókat sürgetett azok ellen, akik megsértik a francia, illetve a ciprusi felségvizeket.

Az Európai Unió több alkalommal is kifejezte aggodalmát a Földközi-tenger keleti térségében végzett, földgázkitermelést célzó török fúrási tevékenységekkel kapcsolatban, amelyeket jogellenesnek nyilvánított, és határozottan elítélt.

Josep Borrell, az európai unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője június végén felszólította Törökországot, hogy állítsa le a fúrásokat Ciprus kizárólagos gazdasági övezetében, és tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot.

Brüsszel már hozott szankciókat Ankara ellen a fúrások miatt, de Macron értésre adta, hogy kevesli ezeket.

A sajtótájékoztatón a francia államfő felemlítette Líbia ügyét is, amely kapcsán korábban szintén többször bírálta Ankarát, a líbiai válságban vállalt szerepe miatt.

Az észak-afrikai konfliktusra kitérve Macron ismét leszögezte, mindennél fontosabb, hogy a szemben álló felek tűzszünetet kössenek, valamint sürgette a válság politikai megoldását.

Kapcsolódó írásaink