Külföld

Érdekes kijelentések párbaja

Joe Biden többet tanítaná az iszlámot, Donald Trump pedig nem mondta meg, elfogadna-e egy választási vereséget

Szövetségi rendfenntartó erőket küld az amerikai elnök azokba a városokba, ahol elharapódzott az erőszak. Ezt ígérte Donald Trump hétfőn, újságírókkal beszélgetve a Fehér Házban.

Érdekes kijelentések párbaja
A mostani lesz a harmadik elnökválasztás, amelyen Joe Biden versenybe száll
Fotó: AFP/Saul Loeb

A sajtóbeszélgetésen az amerikai elnök leszögezte: nem megengedhető, hogy eluralkodjék a bűnözés az amerikai nagyvárosokban. Megjegyezte, hogy a legrosszabb helyzetben lévő városokat liberális demokraták irányítják. Rosszabb a helyzet, mint Afganisztánban – minősítette a fennálló állapotokat Trump.

Portlandben már megjelentek a belbiztonsági tárca munkatársai, és mind a város, mind a tagállam vezetői tiltakoznak ez ellen. A belbiztonságiak állítólag jelvény és azonosító nélkül lépnek akcióba, és jelöletlen kisbuszokkal szállítják el az elfogottakat. A városban napok óta tartanak az erőszakba torkolló megmozdulások.

Donald Trump amerikai elnököt „ki fogják füstölni” a Fehér Házból, ha magától nem távozik – jelentette ki Nancy Pelosi demokrata párti házelnök hétfőn az MSNBC televíziónak, válaszul arra, hogy az elnök a Fox televízióban vasárnap közvetített interjúban arra a kérdésre, hogy előfordulhat-e, hogy nem fogadja el az esetleges választási vereséget, úgy fogalmazott: „Majd meglátjuk, most nem mondok sem igent, sem nemet.”

Természetesen a demokrata jelölt, Joe Biden sem maradt el vitát indító kijelentésekben Donald Trumptól. Hétfő este egy internetes konferencián, amely a Millió Muszlim Szavazat Csúcstalálkozója névre hallgatott, azt mondta, szeretné, ha az iskolákban többet tanítanának az iszlám hitről, amelyet az egyik legnagyszerűbb vallásnak nevezett. Ígéretet tett arra is, hogy eltörli a Trump-kormányzat beutazási korlátozásait, amelyek jórészt muszlim országokat sújtanak.

Az Iszlám Állam és a Black Lives Matter
 

Szélsőbaloldali, keresztényellenes mozgalomnak nevezte az amerikai Black Lives Mattert (BLM, Fekete életek számítanak) Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán kedd reggel. A BLM aktivistái a múlt héten két nap alatt öt templomot gyújtottak fel az Egyesült Államokban. Az államtitkár szerint riasztó folyamatok indultak el, ehhez hasonló pusztítást Észak-Irakban tapasztalt, az Iszlám Állam által megszállt területeken.
(UT)

Kapcsolódó írásaink