Külföld

Zavargások törtek ki Frankfurt központjában

Stuttgart után újabb német nagyvárosban rontottak rá a rendőrökre, az őrizetbe vett gyanúsítottak többsége büntetett előéletű és migrációs háttérrel rendelkezik

Ismét rendőrökre támadtak Németországban. A hétvégén Frankfurtban szabadultak el az indulatok, a hatóságok közel negyven embert vettek őrizetbe, a város vezetése szigorú intézkedéseket helyezett kilátásba.

Tömegverekedés miatt intézkedtek a rendőrök vasárnapra virradóra a németországi Frankfurtban. A belvárosban található Opernplatzon a helyi rendőrség közlése szerint körülbelül háromezer ember szórakozott szombat este békésen, egészen vasárnap éjjel 2 óra 30 percig, a rendőri fellépést követően pedig elszabadult az erőszak. A téren tartózkodók közül több százan kezdték el üvegekkel dobálni az egyenruhásokat, emellett többen kukákat borogattak, buszmegállókat rongáltak meg. A helyszínre további rendőri egységek érkeztek, így végül sikerült lecsitítani a kedélyeket, az incidensben öt egyenruhás megsérült.

A Der Tagesspiegel című lap szerint a frankfurti rendőrséget vezető Gerhard Bereswill tegnap elmondta: összesen 39 embert vettek őrizetbe a történtekkel összefüggésben, közülük 29-en nem a városban élnek. Hozzátette:
a gyanúsítottak többsége büntetett előéletű, emellett a 17 és 23 év közötti feltételezett elkövetők szinte mindegyike migrációs háttérrel rendelkezik.

A város vezetése egyébként tegnap úgy döntött, hogy ezentúl a hétvégékre lezárja az Opernplatzot. Frankfurtban egyre nagyobb gondot okoz, hogy a nagyobb tereken pénteken és szombaton emberek ezrei gyűlnek össze, mivel a szórakozóhelyek a koronavírus-járvány miatt jelenleg zárva tartanak. Markus Frank, a város biztonsági vezetője a Rheinische Post cikke szerint közölte, megdöbbentették a történtek, „ez az erőszak új szintje”, ami ellen intézkedéseket kell hozni.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Németországban tömegesen rendőrökre támadnak. Egy hónapja Stuttgartban szabadultak el az indulatok, miután egy 17 éves fiatalt igazoltattak a város főterén egy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt. Ekkor több százan kezdték el utcakövekkel és vascsövekkel dobálni a rendőröket, akik közül 24-en megsérültek.

Kapcsolódó írásaink