Külföld

Politico: Orbán „nem túsz többé”

Nem felvizezték, hanem törölték a „jogállamisági” mechanizmus szövegrészt az EU-csúcson a dokumentumból, Orbán Viktor „nem túsz többé” - írta ma hajnalban a Politico uniós forrásokra hivatkozva a Európa Tanácsi kompromisszumról.

Politico: Orbán „nem túsz többé”
Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcson
Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP

A maratoni EU-csúcs negyedik napján, tegnap este írta a Politico, hogy az Európai Tanács elnöke Charles Michel „rábólintva a magyar és a lengyel aggodalmakra”, kiegészítette a jogállami mechanizmusról szóló javaslatát. Ez azt mondja ki, hogy a jogállamiság sérelme esetén EU-s forrásokat lehetne részben vagy teljesen megvonni tagállamoktól.

Ma hajnalban azonban, még mielőtt Charles Michel twittelte volna az EU-csúcson a megegyezést, a Politico újabb, végleges verzióról írt a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Az uniós portál úgy értesült, hogy Charles Michel új kompromisszumos javaslatot terjesztett az uniós állam- és kormányfők elé, ebben utal az uniós szerződésnek a demokráciával és a jogállamisággal foglalkozó részére azzal: „az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát”.

Mindazonáltal magának az új mechanizmusnak a leírásakor a jogállamiság megemlítését törölték - írta a Politico. Az új megfogalmazás szerint bevezetik a költségvetés és a NextGenerationEU védelmére vonatkozó „feltételrendszert” - de a lehetséges szankciókat pedig az Európai Tanács minősített többségével kell elfogadni.

Ez utóbbi gesztus az erős, progresszív mechanizmust akaró tagállamok felé. A Politico hajnali cikke szerint azt a bekezdést is törölték, amelyik felhívta az Európai Bizottságot a jogállamiság éves értékelésére, valamint az Európai Számvevőszéket a jogállamisági jelentéstételre a tagállamok esetében az EU-pénzek felhasználásáról.

Viszont a jogállamisági mechanizmus részleteivel, a szankciókkal kapcsolatos döntés a Európai Tanácsban minősített többséggel meghozható lesz - ismétli meg a Politico, hozzátéve: forrásaik megfogalmazása szerint a dokumentum új szövege így Orbán Viktor számára is „arcvesztés nélkül elfogadható”, másrészt a magyar miniszterelnök „nem lesz túsz többé”.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Kiharcoltuk!

ĀMagyarország és Lengyelország megvédte nemzeti büszkeségét - mondta a kormányfő a brüsszeli megállapodás után