Külföld

Orbán Viktor rendkívül kritikus javaslatot terjesztett elő Brüsszelben

Orbán Viktor rendkívül kritikus jogállamisági javaslatot terjesztett elő a brüsszeli EU-csúcson, amely az uniós Tanácsban egyhangúsághoz kötné a normák sérülése miatt esedékes pénzügyi szankciókat. A kormányfő szombat délután ismét kétoldalú megbeszélést folytatott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével.

Orbán Viktor rendkívül kritikus javaslatot terjesztett elő Brüsszelben
Orbán Viktor kormányfő, miután brüsszeli újságíróknak nyilatkozott az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napján a Leopold parkban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Kétoldalú és országcsoportokon belüli tárgyalásokkal folytatódott szombat délután az állam- és kormányfők csúcstalálkozója Brüsszelben. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke nemrég Orbán Viktor miniszterelnökkel is egyeztetett – erről Michel szóvivője posztolt a Twitteren.

Objektum doboz

Az Origo cikke felidézi: Michel kompromisszumos javaslattal is előállt, hogy megnyerje a takarékos országokat, főként Hollandiát. Ebben ötven milliárd euróval csökkentette a 750 milliárd eurós helyreállítási alapon belüli, vissza nem térítendő támogatások összegét, illetve növelte a nettó befizetőknek juttatott visszatérítéseket.

Szintén holland kívánságra megjelent a javaslatban egy olyan vészfék-mechanizmus is, amely lehetővé tenné, hogy a közös hitelfelvételre való tekintettel akár egyetlen állam is a kifizetések felhasználási módját, a nemzeti reformprogramok felülvizsgálatát kezdeményezze.

A legújabb tervezetben a Magyarország által ellenzett jogállamisági feltételrendszer is szerepel: eszerint az Európai Bizottság megfelelő és arányos lépéseket tehet a kifizetések terén, amennyiben az uniós alapelvek sérülését tapasztalja. A bizottság indítványát később a tagállamokat tömörítő uniós Tanács hagyná jóvá minősített többséggel. Utóbbi a 27 tagállamból tizenötöt, illetve az unió teljes népességének legalább 65%‑át jelenti.

Az Origo a Magyar Nemzet információja nyomán arról ír, hogy időközben az Orbán Viktor által a csúcstalálkozón előterjesztett, a jogállamisági feltételekre vonatkozó magyar javaslat is ismertté vált – ez a várakozásoknak megfelelően rendkívül kritikus a magyar álláspont szerint átpolitizált mechanizmussal szemben

Hazánk többek között azt javasolja, hogy az uniós Tanácsban konszenzus legyen a pénzügyi szankciók feltétele, tehát gyakorlatilag egyetlen állam is megvétózhassa, ha a pénzeket a bizottság a jogállamiságra hivatkozva akarja befagyasztani.

Egy másik magyar feltétel ellehetetlenítené, hogy az uniós bizottság éves – első alkalommal az őszre esedékes – jogállamisági jelentése viszonyítási pont legyen az EU pénzügyi érdekeinek védelmekor. Magyarország az uniós Tanácsban korábban is ellenezte a jelentéseket, mondván: a jogállamiságról kormányközi alapon kell tárgyalni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom