Külföld

Magyarországgal példálóznak az ukrajnai románok

Fellépés a „kulturális népirtás” ellen

Oktatási és anyanyelvhasználati jogaik megsértésére, „nyelvi-kulturális népirtásra” panaszkodnak ukrajnai román szervezetek: a több mint 15 civil szervezetet tömörítő Ukrajnai Románok Nemzeti Tanácsa (CNRU) nevű ernyőszervezet az Adevarul bukaresti hírportál cikke szerint levelet írt a kétkamarás román parlament külügyi bizottságai elnökeinek, a kormánynak, a külügyminisztériumnak és Klaus Iohannis államfőnek, többek között a közigazgatási reformra is kitérve.

Ráadásul több ország mellett hazánkkal is példálóznak: „Ukrajnában az a közvélekedés alakult ki, hogy csak Magyarországnak, Lengyelországnak és Oroszországnak van kifogása az ukrán asszimilációs politika ellen, míg Románia elégedett azzal, ami történik” – írják, arra kérve Bukarestet, állapodjon meg Kijevvel úgy, ahogy a magyarok vagy a bolgárok tették.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom