Külföld

Irigylik a magyarokat az olasz családvédők

Mindenkinek jogában áll úgy élni, ahogyan akar, a gyermekeknek azonban egy anyára és egy apára van szükségük – mondta lapunknak Matteo Salvini

Nagyszabású családvédő tüntetést tartottak az olasz fővárosban. Lapunknak nyilatkozva politikusok és aktivisták is méltatták a magyar kormány tevékenységét.

Irigylik a magyarokat az olasz családvédők
Matteo Salvini: Mindenkinek jogában áll úgy élni, ahogyan akar, a gyermekeknek azonban egy anyára és egy apára van szükségük
Fotó: Facebook/Matteo Salvini

Maradjunk szabadok címmel tüntetést tartottak csütörtök délután Rómában a baloldali politikusok által benyújtott, a homo- és transzfóbia büntetésére irányuló törvényjavaslat ellen. A parlament előtti demonstrációt civil, család- és életvédő szervezetek, valamint a jobboldali politikai erők szervezték. A jelenlévők vörös szalaggal a szájukon vonultak fel, ezzel érzékeltetve a szabad szó megvonásának veszélyét.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes a Liga elnöke lapunknak elmondta, azért vett részt a megmozduláson, mert úgy véli, mindenkinek jogában áll úgy élni, ahogyan akar, a gyermekeknek azonban egy anyára és egy apára van szükségük. „Egy nő méhét nem lehet bérbe adni, árucikké változtatni. A Liga minden létező eszközt megragad, hogy megakadályozza a törvénytervezetet” – mondta a politikus, utalva a javaslat béranyaságra vonatkozó részeire is.

Az Olasz Testvérek elnöke, Giorgia Meloni lapunknak a tüntetésen hangsúlyozta, a szóban forgó törvénytervezetnek semmi köze a homoszexuálisok valódi védelméhez, csupán a szabad véleménynyilvánítást akarja elhallgattatni.

„Nehezen meghatározható bűntettről van szó, ezért a szankció meghatározása is bonyodalmas. Azokat hallgathatja el, akik a béranyaság és a rabszolgaság legújabb fajtái ellen emelnék fel szavukat” – mutatott rá. Meloni szerint nem a modernizmus, vagy a szabadság megnyilvánulása, ha egy nő arra kényszerül, hogy áruba bocsássa a gyermekét. A jobboldali politikus megjegyezte, Orbán Viktort és kormányát azért is érik támadások, mert máshogy gondolkodik a családvédelemről és az identitásról, mint ahogyan azt „a nagy európai bábjáték” megkövetelné.

Az olasz konzervatív értelmiség, valamint az egyházi szervezetek tagjai is jelen voltak a megmozduláson. Costanza Miriano írónő, és a RAI Vaticana újságírója, akinek két családdal foglalkozó könyve magyar nyelven is megjelent (Menj hozzá és élj érte, Vedd feleségül és halj meg érte) lapunknak elmondta, a könyveiben lévő kijelentések, amelyek a nő és férfi közötti különbségekre vonatkoznak, diszkriminatívnak minősülhetnek a jövőben.

A törvényjavaslat nem csak rá, hanem sokakra veszélyes, még akkor is, ha nem mindenkit ér feljelentés. Egy ilyen törvényjavaslat szerint arra szolgál, hogy félelemben tartson. „Irigylem a magyarokat, mivel azt hiszem, hogy ott egészen más szelek fújnak, mint itt nálunk, a magyar családok sokkal kedvezőbb helyzetben vannak” – nyilatkozta az írónő.

Toni Brandi, a ProVita életvédő civil szervezet elnöke szerint értelmetlen törvénytervezetről van szó, hiszen már most is védelemben részesülnek a nemi hovatartozásuk miatt megkülönböztetett személyek. A szólás- és a vallásszabadság forog kockán. „Olaszországnak olyan vezetőre lenne szüksége, mint Orbán Viktor. Aki úgy harcol a közjóért, a családokért és az életvédelemért mint a magyar miniszterelnök” – nyilatkozta lapunknak Brandi.

Kapcsolódó írásaink

Szabadságharcot vív az olasz jobboldal

ĀNagyra becsülöm Orbán Viktort, és irigylésre méltónak tartom a gazdaság és társadalom érdekében megvalósított rendelkezéseit – mondta lapunknak Matteo Salvini