Külföld

Szoros eredmény várható az előre hozott választásokon Észak-Macedóniában

Királycsináló albánok

Magas részvétel mellett zajlottak az észak-macedón előre hozott parlamenti választások az elmúlt napokban. Hétfőn a koronavírus-fertőzöttek, kedden az egyéb betegségben szenvedők és a börtönbüntetésüket töltők voksolhattak, a szavazás fő napja pedig tegnap volt – az első eredmények lapzártánk után jelentek meg.

Az utolsó felmérések szoros eredményt jósoltak a kormányzó szociáldemokrata SDSM és a jobbközép VMRO–DPMNE között. Mindkét formációt harminc-negyven százalék közé becsülték az igen változatos eredményeket mutató kutatások, a döntő tehát ezúttal is az lesz, hogyan szerepelnek az albán kisebbségi pártok és kit támogatnak. A Republika portál híradása szerint SDSM-es aktivisták arra biztatják az ország átnevezését bíráló jobboldali szavazókat, hogy voksoláskor húzzák át az ország nevében az „észak” szót a szavazólapon. A jelenségre Oliver Derkoszki, a választási bizottság elnöke is felfigyelt, és figyelmeztette a választókat, hogy ha így tesznek, a szavazatuk érvénytelen lesz. Komoly incidensekről tegnap délutánig nem érkezett beszámoló, de volt példa láncszavazásra.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom