Külföld

Sikeresnek ígérkezik a magyar érdekvédelem

A jogállamisági kérdés és az uniós források összekapcsolásának hívei is úgy vélik, kudarcra vannak ítélve a költségvetésről szóló tárgyalások, ha nem engednek álláspontjukból

A holnap kezdődő kétnapos uniós csúcs közeledtével az európai politikusok egyre aktívabban tárgyalnak a következő hétéves pénzügyi keretről – azaz az EU költségvetéséről –, valamint a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelő helyreállítási alapról. Neuralgikus pont a jogállamiság és a források összekapcsolása.

Sikeresnek ígérkezik a magyar érdekvédelem
Karoline Edtstadler és Varga Judit is szilárd elvekkel megy neki a tárgyalásoknak
Fotó: Facebook

Nem számít megegyezésre az Euró­pai Tanács e heti ülésén Karoline Edtstadler, Ausztria uniós ügyekért felelős minisztere. Az Euractiv portálnak a néppárti politikus arról is beszélt, hogy Ausztria igen markáns álláspontot foglal el az uniós országokat megosztó jogállamisági vitában, aminek a lényege, hogy az uniós források kifizetését kössék-e új, jogállamisági kritériumokhoz. Edtstadler támogatja az erre vonat­kozó javaslatot, sőt, még inkább megkönnyítené a szankciók kiszabását. Ausztria a pénzügyekben is szigorú, álláspontját rendszeresen koordinál­ja a takarékos négyek másik három országával, Dániával, Svédországgal és Hollandiával.

A jogállamiság sok tagállam számára fontos, egyre elterjedtebb azonban az a vélemény, hogy sose állapodnak meg a költségvetésről, ha minden áron most akarják lefolytatni ezt a vitát. António Costa portugál kormányfő, aki kedden Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral a büdzséről, az RTP portugál csatornának azt mondta, a jogállamisággal kapcsolatos egyeztetéseket nem szabad összekapcsolni a költségvetésről és a helyreállítási alapról folyó, mostani tárgyalásokkal.

A brüsszeli portálok – köztük a Politico – úgy értékelik a magyar kormány álláspontját és a parlament keddi határozatát, hogy hazánk lényegében ultimátumot adott az uniónak: megvétózza a költségvetést, ha bele akarják erőltetni a jogállamisági kritériumokat.

Varga Judit igazságügyi miniszter tegnap a Kossuth rádióban hangsúlyozta, nem lehet ideológiai alapon kényszeríteni a tagállamokat egyik csomag elfogadására sem. Emlékeztetett, a kormány erős felhatalmazást kapott a parlamenttől az álláspontja képviseletére: a gazdagabb tagállamok ne kapjanak több támo­gatást, a szétosztás legyen méltányos és kiegyensúlyozott, továbbá nem lehet semmilyen politikai, ideológiai feltétele, nem lehet ezekkel összekeverni a súlyos gazdasági döntéseket. Varga bírálta a jogállamisági eljárás álcájába bújtatott politikai nyomásgyakorlást is.

Bár sem az elemzők, sem a politikusok nem túl optimisták, utóbbiak nyilatkozataikban rendre elmondják, hogy minél előbb meg kell állapodni a büdzséről és a helyreállítási alapról. Ennek érdekében nagyon aktív bilaterális tárgyalások folynak hetek óta. Angela Merkel német kancellár például a napokban Giu­seppe Conte olasz kormányfő után spanyol partnerét, Pedro Sánchezt fogadta, aki pedig tegnap már Párizsban volt Emmanuel Macron francia elnöknél. A balolda­li Sánchez szerint még júliusban megállapodásra kell valahogyan jutni, mert ha nincs egység, nem lesz helyreállítás és a gazdasági válságból való kilábalás sem.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom