Külföld

XXI. Század Intézet: Orbán több kérdésben is meghátrálásra késztette Merkelt

A magyar-német gazdasági kapcsolatok elképesztően erősek, ráadásul az elmúlt időszakban a politikai helyzet is enyhült a két ország között, hiszen Angela Merkel belátta, Orbán Viktor politikai stabilitást jelent Közép-Európa számára, ami a németeknek gazdasági és politikai szempontból egyaránt rendkívül fontos – hangzott el a XXI. Század Intézet Mozgásban című online műsorában.

XXI. Század Intézet: Orbán több kérdésben is meghátrálásra késztette Merkelt
Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Berlinben, a kancellári hivatalban egy korábbi találkozójuk alkalmával
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Németország tölti be július elsejétől az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amellyel kapcsolatosan maga Angela Merkel is úgy nyilatkozott, tisztában van azzal, hogy nagyok az elvárások velük szemben. A XXI. Század Intézet Mozgásban című műsorában Deák Dániel vezető elemző ezzel kapcsolatban kiemelte, a soros elnökségnek a szerepe a lisszaboni szerződés miatt ugyan csökkent, de továbbra is fontos napirendmeghatározó feladatköre van a mindenkori soros elnöknek, ráadásul Németország Európa vezető gazdasági és politikai hatalmaként könnyen tudja majd érvényesíteni az érdekeit ebben a pozícióban.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője kiemelte, ha az EU legerősebb országa a soros elnök, akkor annak mindenképpen nagy jelentősége van, és helyzetükből fakadóan a németek a saját érdekeiket hihetetlenül következetesen és agresszívan fogják képviselni.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a németek sokszor hajlandóak a kompromisszumokra, ez például a Brexit kapcsán jól látszódott. A német elnökségnek szerinte öt komoly kérdéssel, válsággal kell megküzdenie: egy egészségügyi válsággal, egy ebből fakadó pénzügyi krízissel, egy intézményi válsággal, amihez a Brexit folyamatának lezárása is tartozik, emellett egy új migrációs csomagot is létre kell hozniuk, illetve el kell indítaniuk az Európa jövőjéről szóló vitát az Európai Tanácsban.

A Fidesz EP-képviselője hozzátette, ezek egyesével is igen súlyos kérdések, de így összességében elképesztően nehéz feladatot jelentenek a németek számára.

Galló Béla, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa arról beszélt, hogy az uniós költségvetés és a helyreállítási alap ügye komoly megosztottságot okoz az unión belül, amelyben Németország közvetíteni kíván a tagállamok között. Álláspontja szerint Magyarország ebben a kérdésben egy okos álláspontot képvisel és sikeresen képviseli a nemzeti érdeket.

Deák Dániel ezzel kapcsolatban megjegyezte, Angela Merkel nyilatkozataiból az rajzolódik ki, hogy már sokkal kevésbé ragaszkodik az úgynevezett jogállamisági feltételekhez és sokkal inkább érdekeltek ezeknek a keretösszegeknek a mihamarabbi elfogadásában.

Galló Béla hozzátette, érthetetlen a magyar ellenzék viselkedése ebben a kérdésben, hiszen mindenkinek érdeke lenne az igazságos forráselosztás.

Objektum doboz

Deutsch Tamás szerint rendkívül veszélyes az uniós hitelfelvétel, hiszen az Európai Uniót felváltja egy „adós unió”.  Álláspontja szerint a 750 milliárd eurós hitelfelvétel jelentősen kiszolgáltatja majd az uniót, ráadásul ez az összeg a kamatok miatt jelentősen megnövekedhet. Magyarország ugyanakkor vállalja ezt a kockázatot, hiszen szolidáris a bajban lévő európai országokkal.

Hozzátette, az eladósodottság mellett szintén komoly kockázat a hitelfelvétel kapcsán, hogy az az európai egyesült államok irányába tolná az uniós intézményrendszert, ráadásul igazságtalan a forráselosztás is.

A Fidesz EP-képviselője Németország gazdasági és politikai szerepe kapcsán kiemelte, hogy az elmúlt évek vitáiból Németország nyertesen jött ki, mind a mostani hitelfelvétel, mind a korábbi gazdasági döntések a német gazdaságnak kedveztek.

Politikai szempontból azonban mindenképpen új korszak következik szerinte Németországban, hiszen 2021 őszétől várhatóan távozik Angela Merkel, ráadásul a CDU következő elnökének személyét sem lehet még tudni, miközben az SPD szerepét egyre inkább veszik át a zöldek. Ez a politikai bizonytalanság mindenképpen rányomja a bélyegét a német uniós szerepvállalásra Deutsch szerint.

Galló Béla ezzel kapcsolatosan hozzátette, hogy Európa és Németország geopolitikai szerepe leértékelődött, hiszen egyre kevésbé tud már a Kína által diktált tempóval versenyre kelni. Az unión belül ugyanakkor továbbra is a németek dominanciájával kell számolni szerinte.

Deák Dániel egy friss statisztikai adatot ismertetett a műsorban, amely azt mutatja, hogy míg a németek körében 5,5 százalék a munkanélküliség a járvány után, addig a bevándorlók körében közel 50 százalékos. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette, ez is azt mutatja, hogy a bevándorlók integrációja sikertelen.

Deutsch Tamás is osztotta ezt az álláspontot, szerinte teljes kudarc a német bevándorláspolitika és ezt valószínűleg már a német politikai elit is látja, ennek jele, hogy lényegében már a 2015-ös magyar javaslatok alapján gondolkodnak a németek is, egyedül az elosztási mechanizmust „nem tudják elengedi”, de már itt is hajlandóak másfajta szolidaritásra Deutsch szerint.

Hozzátette: egy „totál politikai buktát” „pontozásos győzelemként” tudnak eladni otthon, a német belpolitikában. Deák Dániel ehhez hozzátette, ezt támasztják alá a közvélemény-kutatási adatok is, amelyben a CDUCSU továbbra is 40 százalék környékén áll.

Galló Béla ugyanakkor hangsúlyozta, az SPD népszerűsége továbbra is padlón van, ez mindenképpen a bevándorlási válság hatása. A politológus hozzátette, a bevándorlók mivel nem dolgoznak, fogyasztóként sem jelennek majd meg, így ez egy totális gazdasági kudarc is egyben.

A magyar-német kapcsolatok kapcsán Deák Dániel elmondta, a 2010-es kormányváltás óta 12 kétoldalú találkozó volt Angela Merkel és Orbán Viktor között, 2015 és 2018 között pedig egyáltalán nem találkozott a két vezető az elmérgesedő politikai viszony miatt.

A vezető elemző azonban hangsúlyozta, a legutóbbi két találkozó a politikai viszony enyhüléséről tett tanúbizonyságot, a gazdasági kapcsolatok erőssége mellett a politikai kapcsolatok is normalizálódni látszanak. Deutsch Tamás ezzel kapcsolatosan elmondta, a német kancellár a két nagy politikai vereségét Orbán Viktortól szenvedte el, egyet a migráció kapcsán, a másikat pedig az Európai Bizottság új elnökének megválasztásánál, amelynek a szavazásánál Angela Merkel tartózkodni kényszerült az Európai Tanácsban.

A Fidesz EP-képviselője hozzátette, a magyar-német gazdasági kapcsolatos elképesztően erősek és az itt lévő német cégvezetők egyáltalán nem érzékelik azokat a jogállamisági aggályokat, amelyeket a német politikai elit hangoztat oly gyakran.

Mint fogalmazott, a német politikai vezetés pontosan tudja, hogy ezek a jogállamisági kritikák csupán politikai nyomásgyakorlási eszközök.

Galló Béla a magyar-német kapcsolatok kapcsán hangsúlyozta, Angela Merkel nem szokott hozzá az olyan közép-európai politikusokhoz, mint Orbán Viktor, hiszen miközben megfelel a német gazdasági érdekeknek, a stabilitást is biztosítja ebben a térségben.

Így a németeknek valójában nem érdeke a magyar miniszterelnök elmozdítása, hiszen nem lenne érdekük ennek a térségnek az instabilitása, ráadásul gazdasági szempontból mindenképpen jól járnak a németek, elég csak a védelempolitikai beruházásokra gondolni.

Az Európai Néppárt kapcsán Galló Béla kiemelte, a meghatározó pártok a pártcsaládban egyáltalán nem érdekeltek a Fidesz kizárásában, így nem lehet arra számítani, hogy a magyar jobbközép párt távozna az Európai Néppártból. Deutsch Tamás ezzel kapcsolatosan megjegyezte, a CDU/CSU pontosan látja, hogy ha a Fideszt távozásra kényszerítenék, akkor a néppárt félbeszakadna, hiszen több más párt is távozna. Ez egy megoldandó helyzet, amiben aktivitás kell a németek részéről – tette hozzá.

Kiemelte, a lengyel elnökválasztás hatására Donald Tusk néppárti elnöknek a szerepe meggyengült, nem tudta a lengyel belpolitikai eseményeket uniós színtérre tolni, ráadásul a pártja is elvesztette a választást.

Kapcsolódó írásaink

Michel megállapodást szorgalmaz

ĀAz ET elnöke az uniós költségvetésről és a járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról szóló egyezséget szeretne

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom