Külföld

Migránsok miatt forr Olaszország

Egyre csak nő a feszültség Szicília és Róma között a koronavírus-fertőzött illegális bevándorlók elhelyezése miatt

Tovább fokozódik a feszültség az újabb, koronavírussal fertőzött bevándorlók érkezésével. A raguzai egészségügyi szervek újabb tizenegy fertőzöttet regisztráltak. Nello Musumeci, Szicília kormányzója Jole Santelli calabriai kormányzóhoz csatlakozott, és kijelentette: önhatalmúlag saját kezébe veszi a helyzet megoldását.

Migránsok miatt forr Olaszország
A határsértők egy újabb csoportja érkezik Lampedusára az NGO-k jóvoltából, a sziget túlzsúfolt ellátórendszere nehezen bírja a nyomást, a vírus már csak ráadás
Fotó: AFP/Shahzad Abdul

A kormányzó szerint a belügyminisztérium egyedül hagyta a prefektúrákat és polgármestereket, minden terhet és felelősséget áthárít. Musumeci a Földközi-tengeren érkező, koronavírussal fertőzött bevándorlók elszigetelése érdekében elrendelte, hogy érkezés­kor már a hajók fedélzetén végre kell hajtani az orvosi vizsgálatokat és ott is kell letölteni a kéthetes karanténidőt. Amennyiben a hajó körülményei ezt nem teszik lehetővé, akkor a kormánynak kell kijelölni erre a célra karanténhajót. Ez azonban nem jelent végleges megoldást az újabb hullám kirobbanásának elkerülésére, hiszen folyamatosan kötnek ki a hatóságok tudta és ellenőrzése nélkül a hajók, majd indulnak útnak a sziget belseje felé a migránscsoportok.

Massimo Galli, a milánói Sacco kórház infektológiai osztályának vezetője arra  figyelmeztette a kormányt, hogy a karanténhajókon elhelyezett migránsok tovább fertőz­hetnek másokat is, akik a hajón vannak, ezért más megoldást kell találni az elkülönítésükre.

Mindeközben Aboubakar Soumahoru elefántcsontparti származású bevándorló és szakszervezeti vezető közölte, feljelenti Matteo Salvini volt belügyminisztert. Az aktivista arról vált ismertté, hogy éhségsztrájkkal gyakorolt nyomást a népgyűlés napjaiban Giuseppe Conte miniszterelnökre, valamint ő volt a július 5-i kormányellenes tüntetés hangadója. Salvinit azzal vádolja, hogy olyan felvételt tett közzé róla a közösségi médiában, amelyen beszéde helyett dobpergés hallható. Az afrikai férfi úgy véli, a bevándorlásellenes Liga elnöke megtévesztéssel megpróbálja elnémítani a láthatatlanok fájdalomkiáltását. Közben huszonnégy év börtönre ítélték azt a szenegáli származású buszsofőrt, aki tavaly eltérített egy gyerekekkel teli iskolabuszt.

Kapcsolódó írásaink