Külföld

Michel megállapodást szorgalmaz

Itt az idő, az Európai Unió következő, 2021 után érvényes hétéves költségvetésének és az ahhoz kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó csomag elfogadása elengedhetetlen - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek csütörtökre virradóra küldött levelében.

Michel megállapodást szorgalmaz
Charles Michel költségvetés-tervezete a következő hétéves időszakra 1074 milliárd euróról szól
Fotó: AFP/Dursun Aydemir

Michel a pénteken kezdődő, kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy a világjárvány sok ember életét követeli egész Európában, és súlyos csapást jelent a gazdaság és társadalom számára.

"Minden erőfeszítésünket a fenntartható helyreállítás és fellendülésre kell összpontosítani" - fogalmazott.

A megállapodás megkötése kemény munkát és politikai akaratot igényel. Működőképes megoldásokat kell találni, és közös nevezőre kell jutni az európaiak érdekében - tette hozzá.

Az Európai unió tagországainak vezetői személyes részvétel mellett tervezett brüsszeli, pénteken kezdődő csúcstalálkozójukon az Európai Bizottság által javasolt következő uniós költségvetésről, valamint a járványt követő helyreállítási csomagról vitáznak.

Az állam-, illetve kormányfők személyesen legutóbb február végén az uniós költségvetésről, majd több videókonferencia keretében - legutóbb június második felében -, a költségvetés mellett a helyreállítási alap részleteiről tanácskoztak.
 

Kapcsolódó írásaink

Sikeresnek ígérkezik a magyar érdekvédelem

ĀA jogállamisági kérdés és az uniós források összekapcsolásának hívei is úgy vélik, kudarcra vannak ítélve a költségvetésről szóló tárgyalások, ha nem engednek álláspontjukból