Külföld

Fontos lenne mielőbb megállapodni

Tartanak a politikai arcvesztéstől az uniós vezetők, de közös érdek mielőbb megállapodniuk a büdzséről a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint.

Fontos lenne mielőbb megállapodni
Kurucz Orsolya, az Alapjogokért Központ elemzője
Fotó: Alapjogokért Központ

Vitára számít a pénteken kezdődő uniós csúcson Kurucz Orsolya, az Alapjogokért Központ projektvezető-helyettese az EU következő hétéves költségvetésével és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait orvosolni kívánó helyreállítási alappal kapcsolatban.

Hangsúlyozta, az alap 750 milliárdos finanszírozásához az EU történetében először közös hitelfelvételre kerülne sor.

Felidézte, mostanra három érdekcsoport alakult ki: a takarékos négyek (Hollandia, Svédország, Dánia és Ausztria), akik elutasítják, hogy az alap vissza nem térítendő támogatásokat tartalmazzon. „Ha azonban mégis tartalmaz, akkor csak szigorú gazdasági és politikai feltételek mellett, melyekkel mind a délieket, mind a renitens közép-európaiakat fegyelmezni lehet” – ismertette Kurucz Orsolya a csoport álláspontját. „A fukarok megmondószerepüket abból is eredeztetik, hogy többet fizetnek majd be az alapba, mint amit visszakapnak” – jegyezte meg. 

A déli országok, német-francia támogatással, minél gyorsabban minél több támogatásban akarnak részesülni, mindenféle megkötés nélkül – idézte fel az elemző, hozzátéve, hogy Magyarország alapvetően nem támogatja a hitelfelvételt és hatékony válságkezelésének köszönhetően nincs rászorulva a támogatásokra sem. „A szolidaritás jegyében mégis nyitott a közös adósságfelvételre, azonban csak akkor, ha elvetésre kerül az uniós források politikai kritériumokhoz, azaz jogállamisághoz kötése” – emelte ki. 

A déli és északi miniszterelnökök intenzíven egyeztettek, és ebben Angela Merkel is jelentős szerepet vállalt – magyarázta Kurucz Orsolya, hozzátéve, hogy a német kancellár  vállát nyomja az a teher, hogy az EU soros elnökeként közelebb terelje a tagállamokat egymáshoz. „Kezd körvonalazódni egy megállapodás, amely a fukarokat az uniós költségvetésen keresztül fizetné ki, a délieknek gazdasági feltételekhez kötve jelentős támogatásokat biztosítana, a politikai kérdések, így a jogállamiság pedig elnapolásra kerülnének” – mutatott rá.

Az elemző szerint nem lehet előre megmondani, hogy ezt a tervet sikerül-e elfogadtatni mindenkivel. „Az elmúlt hetek politikai üzengetései után ugyanis senki sem akar politikai arcvesztéssel kijönni az egyeztetésekből. Fontos lenne azonban, hogy az EU fenn tudja tartani azt a képet, hogy egy ilyen nehéz időszakban is tud cselekedni, ehhez pedig gyors döntések kellenek” – hangsúlyozta. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom