Külföld

Alapjogokért: Nagyon eltérőek a helyreállítási alapra vonatkozó vélemények

A hétvégi uniós csúcshoz közeledve is nagyban különbözik az egyes uniós tagállamok véleménye a helyreállítási alapról - mondta az Alapjogokért Központ projektvezető-helyettese csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Alapjogokért: Nagyon eltérőek a helyreállítási alapra vonatkozó vélemények
Kurucz Orsolya
Fotó: Alapjogokért Központ

Kurucz Orsolya hozzátette: az általános tagországi állásponttól a „fukar négyek” - Svédország, Ausztria, Dánia és Hollandia - véleménye áll a legmesszebb.

Ezek az országok a kezdetektől ellenzik, hogy az Európai Unió hitelt vegyen fel, és a déli tagállamok vissza nem terítendő támogatás formájában részesüljenek belőle - emelte ki. Ha mégis így lenne, akkor a támogatáshoz komoly feltételeket kötnének ki. A helyreállítási alap elfogadásához tehát először a „fukar négyeket” kell megpuhítani - jelentette ki.

Egyelőre nagyon nagyok a törésvonalak, és kérdéses hogy Angela Merkel német kancellár hogyan tud megállapodást kicsikarni - vélekedett Kurucz Orsolya.

Kapcsolódó írásaink

Michel megállapodást szorgalmaz

ĀAz ET elnöke az uniós költségvetésről és a járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról szóló egyezséget szeretne

Sikeresnek ígérkezik a magyar érdekvédelem

ĀA jogállamisági kérdés és az uniós források összekapcsolásának hívei is úgy vélik, kudarcra vannak ítélve a költségvetésről szóló tárgyalások, ha nem engednek álláspontjukból