Külföld

Nyomás alatt Szicília

Nem szállhatnak meg minket – közölte Calabria kormányzója

Hajóblokáddal oldaná meg a koronavírust behurcoló migránshullámot Jole Santelli, Calabria kormányzója. A napokban érkezett, hatvan bangladesi bevándorlóból huszon­nyolc koronavírussal fertőzött, és félő, hogy összetűzések alakulnak ki az Amanteában elhelyezett migránsok és a helyi lakosok között.

Nyomás alatt Szicília

Calabria kormányzója a helyi lakosok egészségének védelmében és a turizmus érdekében a kormány azonnali beavatkozását követeli. A tartomány vizeire karanténhajókat, és a menedékkérők további elhelyezésére katonai kaszárnyák kijelölését sürgeti. A kormányzó a Corriere della Serának beszámolt a Lucia Lamorgese belügyminiszterrel és Roberto Speranza egészségügyi miniszterrel folytatott tárgyalásairól is. Santelli elsősorban azt kérte, hogy az érkezők egészségügyi vizsgálatát a karanténhajókon végezzék el, anélkül hogy az érkezők szárazföldre szállnának. „Mi értelme van a veszélyes országokból érkező repülőgépek törlésének, ha közben betegek érkeznek a tengeren? Nem lehet Európára várni” – érvelt a kormányzó a hajóblokád mellett.

„Az életmentés nem csak a tengeri úton érkezőkre vonatkozik, mindenki életét védeni kell. A kormánynak kötelessége védelemben részesíteni azokat, akik az elmúlt hónapokban a vírus ellen harcoltak, és akik egy újabb súlyos hullám veszélyének vannak kitéve” – hangsúlyozta. „Ez nem jobb- vagy baloldali ideológiai kérdés. Nem szállhatnak meg minket” – fogalmazott Santelli.

A kormányzó aggódik, hogy a turizmus élénkítésre fordított 350 millió eurós beruházás haszontalan lesz, mivel a nyaralók lemondják a foglalásokat és biztonságosabb úticélt választanak. A lapinterjúban megismételte korábbi ultimátumát: bízik a kormány azonnali közreműködésében, ellenkező esetben maga zárja le a tartomány kikötőit.

Tegnap Antonio Tajani, a Forza Italia alelnöke felszólította az uniót, hogy zárja le a földközi-tengeri és a balkáni migrációs útvonalakat. „Az újabb migrációs hullám újabb járványhullámot hoz magával” – figyelmeztetett.

Nőtt a menedékkérelmek száma
 

Ismét enyhe emelkedést mutat a benyújtott menedékkérelmek száma az Euró­pai Unióban, amíg ugyanis áprilisban 8730, májusban már 10 200-an folyamodtak nemzetközi védelemért a huszonhét tagországban – közölte az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) kedden. Az EASO jelentése szerint a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében bevezetett uniós beutazási korlátozások részleges feloldása ellenére a mutató még így is jelentősen, 84 százalékkal marad el a járvány előtti, januárban feljegyzett 65 692 benyújtott kérelemtől. A menekültügyi eljárások lelassultak a rendkívüli intézkedések bevezetésével. A korábbiakkal megegyezően a legtöbb kérelmet továbbra is szíriai, afgán és iraki állampolgárok nyújtották be.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink