Külföld

Dabis: Szombattól gyűlhetnek az aláírások

Amint hatályba lép a rendelet, ismét szignózhatóvá válik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezése; a szervezet külügyi megbízottja, Dabis Attila fontos tanáccsal szolgált a kettős állampolgárok részére lapunknak.

Dabis: Szombattól gyűlhetnek az aláírások
Dabis Attila: Szombattól gyűlhetnek az aláírások
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

- Ha jól értem, aláírva, lepecsételve, minden bürokratikus akadályon túl, lényegében megvan az engedély az aláírásgyűjtés folytatására.

- Így van, ám hátra vannak még nagyon fontos formalitások; az Európai Unió hivatalos közlönyében minden valószínűség szerint pénteken jelenik meg a rendelet, és a szövegezése értelmében a kihirdetésétől számított következő nap lép hatályba, tehát reálisan július 18-a, szombattól nyithatjuk újra az aláírásgyűjtő felületet.

- Mennyire fognak hiányozni a kiesett hónapok a május 7-i leállás és az újraindulás között?

- Nagyon. S nem csak az a plusz tíz hét, ami kimaradt, hanem leginkább a folytatólagosság, hiszen gondoljunk bele, a határidő napján huszonnégy óra leforgása alatt több, mint 170 ezer aláírás érkezett be, ezt a gőzerővel robogó vonatot kellett kézifékkel lefékezni, s most megint állásból újraindítani. De nem tehettünk másképp, meg kellett várni a rendeletet, mert addig nem lett volna semmi jogalapunk arra, hogy aláírásokat gyűjtsünk, és ez lényegében az egész kezdeményezést veszélyeztette volna.

- Mely országokra összpontosítanak majd az újraindított kampányban, hogy meglegyen a hiányzó négy tagállam?

- Összeurópai kampányra készülünk, s mivel szinte mindegyik EU-s tagállamban vannak nemzeti régiók, mindegyik tagállam lakóit szeretnénk megszólítani, lehetőség szerint a saját nyelvén.

- A járvány kitörése komolyan megakasztotta, főleg a nemzetközi szignógyűjtést - erre hivatkozva kapták meg a mostani haladékot is. Mi lesz, ha jön a második hullám?

- Kevésbé tartunk tőle olyan szempontból, hogy maga a rendelet is gondolt erre, belefoglaltak egy olyan részt, melynek értelmében, ha megint hasonló korlátozások lesznek a tagállamok legalább egynegyedében, akkor a határidő még tovább, maximum kétszer három hónapig kitolható. Az új határidő egyébként november 7-e, ha októberben megint indokoltnak látszik, ismét kérelmezzük a további három hónap hosszabbítást az Európai Bizottságtól; de reméljük, hogy erre nem kerül sor, és a következő három hónapban pedig dolgozunk, ahogy a csövön kifér.

- Hogy érzik, jobban vagy rosszabbul állnak, mint a gyűjtés első szakaszában?

- Ha anyagiakban nem is állunk jobban, a kezdeményezés ismertsége jelentősen nőtt és a holtidőszakban is a közbeszéd tárgyát képezte a nemzeti régiós kezdeményezés; ez jó kiindulási pont, hiszen a magyar nemzetközösség tagjainak aláírásaira továbbra is számítunk, akkor is, ha a minimum kvótát már teljesített három országból - Magyarországból, Romániából és Szlovákiából -; ráadásul ott vannak a nyugat-európai magyarok, akik saját állampolgárságuknak megfelelően „külföldiként” is támogathatják a kezdeményezést.

- Mit tegyen az, aki kettős állampolgár?

- Fontos lenne, hogyha másik európai uniós tagállam állampolgára, akkor, ha lehet, annak az állampolgárságának megfelelően írja alá, hogy olyan ország számait tornázhassuk vele feljebb, ahol nem állunk olyan jól, mint hazánkban.

Emlékezetes, az SZNT európai polgári kezdeményezése - amelynek célja, hogy nagyobb mértékű pénzügyi önrendelkezéshez jussanak azon régiók, amelyekben valamely őshonos nemzeti közösség a többséget képezi (például Székelyföld és Csallóköz) - sikeresen összegyűjtötte a május 7-i eredeti határidőig a szükséges egymillió aláírást, ám a hét helyett csak három uniós tagállamból hozta a minimumszámokat. Ezért a koronavírus-járványra és technikai hibákra való tekintettel kérték a határidő meghosszabbítását az illetékes uniós szervektől, és most, mintegy két hónapnyi bürokratikus bonyolítást követően indulhat újra a szignógyűjtés - ami a hat hónapnyi hosszabbításból addig tartott, elveszett idővé vált.

Kapcsolódó írásaink