Külföld

Kerülte a válaszadást Söder kancellárjelöltségéről Merkel

Bajorország támogatja a német uniós elnökség célkitűzéseit, és Angela Merkel német kancellár törekvését a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alap létrehozására – jelentette ki Markus Söder bajor miniszterelnök kedden.

Kerülte a válaszadást Söder kancellárjelöltségéről Merkel
Markus Söder bajor miniszterelnök (j) Angela Merkel német kancellár (b)
Fotó: AFP/ Frank Hoermann

A Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének meghívására Merkel részt vett a bajor kormány ülésén, amelyre tizenöt éve tartó hivatali ideje alatt eddig nem volt példa.

A Herrenchiemsee kastélyban tartott találkozó fő témái a német uniós elnökség és a koronavírus-válság következményei voltak. Söder az ülés utáni sajtótájékoztatón a Tagesspiegel című német lap szerint azt mondta, Európát a szétesés veszélye fenyegette, uniós elnökség pedig még nem volt olyan fontos, mint a mostani. Szerinte a válság megmutatta, milyen szorosan összefonódik Európa.

A sajtótájékoztatón Merkel arra a kérdésre, el tudja-e képzelni, hogy Söder legyen a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a CSU közös kancellárjelöltje, közölte: ebben a kérdésben különösen óvatos, véleménye szerint Bajorországnak jó miniszterelnöke van, aki meghívta őt a kormányülésre, és más tartományokba is szívesen ellátogat, ha meginvitálják.

A német sajtó jelzésértékűnek tekinti, hogy Merkel most látogatott el Bajorországba. Söder rendkívül népszerű lett Németországban a járvány szigorú kezelése miatt, az RTL közszolgálati televízió felmérése szerint a németek 52 százaléka támogatná a bajor kormányfő kancellárjelöltségét.

Kapcsolódó írásaink