Külföld

Fidesz-KDNP: Felháborító, hogy Németországban szobrot emeltek Leninnek

Kedden a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja Bocskor Andrea kezdeményezésére írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz a németországi Lenin-szobor avatása kapcsán. Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő a delegáció nevében felháborodásának adott hangot, hogy Németország az Európai Unió soros elnökségét adó országként más tagállamok jogállamiságáért aggódik, miközben saját országukban a XXI. században szobrot emelnek annak a Leninnek, akinek az emberiesség elleni bűnlajstroma végtelenségig sorolható.

Fidesz-KDNP: Felháborító, hogy Németországban szobrot emeltek Leninnek
Vlagyimir Iljics Lenin szobra a németországi Gelsenkirchenben
Fotó: AFP/Ina FASSBENDER

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja közleményében úgy fogalmazott, megdöbbenéssel fogadta, hogy Karl Marx után, 2020. június 20-án a németországi Gelsenkirchen városában Lenin-szobrot avattak. Miközben az Európai Unió politikusai lelkesen tesznek nyilatkozatot a szélsőséges nézetek megfékezéséről, az Európai Unió egyik tagállamában a szovjet totalitárius államot létrehozó tömeggyilkost ünneplik ma és ez nem üti meg a Magyarországot oly sokszor kritizálók ingerküszöbét.

Lenin politikai utódai és követői, a marxizmus-leninizmus hívei az emberiesség elleni kegyetlen bűncselekményekért felelősek. A Leninről való nyilvános megemlékezés sérti a kommunizmus áldozatainak emlékét és az áldozatok hozzátartozóit. Bocskor Andrea EP-képviselő kiemelte: „Felvetődik a kérdés, hogyan egyeztethető össze a Lenin-szobor felállítása, aki a bolsevikokkal az Alkotmányozó Nemzetgyűlést 1918-ban erőszakkal feloszlatta, miközben a jelenlegi német soros elnökség programjának egyik fő pontjaként a jogállamiság tiszteletben tartását hangoztatja?”.

„Szégyenletes, hogy annak ellenére, hogy Közép-Európa néhány évtizeddel ezelőttig elszenvedte a kommunizmus szörnyűségeit, Nyugat-Európában baloldali szervezetek dicsőítik ezt az ideológiát” - tette hozzá a képviselő. „A közép-európaiak számára a kommunista gyilkos diktátor szobrának felállítása meggyalázza az áldozatok emlékét, amely elfogadhatatlan, akárcsak a náci szimbólumok és cselekedetek dicsőítése.”

Ezért a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja felszólította az Európai Bizottságot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, hogy a német kormány mielőbb elejét vegye az ilyen szélsőséges jelenségeknek. A képviselők várják továbbá a választ arra a kérdésre is, hogy az Európai Bizottság milyen konkrét lépéseket kíván tenni a totalitárius ideológiák dicsőítésének tiltására, megakadályozására.

Kapcsolódó írásaink