Külföld

Bírálják a stuttgarti rendőrséget

A hatóságok vizsgálnák, rendelkeznek-e migrációs háttérrel a tartományi fővárosban történt zavargás résztvevői

Védelmébe vette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a rendőrséget, miután több párt bírálta a stuttgarti zavargók ügyében folytatott nyomozást. A hatóságok szerint a további erőszak megelőzése miatt is szükség van a gyanúsítottak családi hátterének vizsgálatára.

Bírálják a stuttgarti rendőrséget
Strobl tartományi és Seehofer szövetségi belügyminiszter Stuttgartban
Fotó: AFP/Thomas Kienzle

Számos kritika érte a napokban a stuttgarti rendőrséget, miután kiderült, hogy a hatóságok a tartományi fővárosban júniusban történt zavargások gyanúsítottjainak környezetét és családtagjait is vizsgálatnak vetik alá a nyomozás során. A rendőrség az n-tv hírportál szerint elismerte, hogy tizenegy esetben ellenőrizték, milyen állampolgárságúak a feltételezett elkövetők szülei, céljuk pedig a további gyanúsítottak azonosítása, valamint a már őrizetbe vett emberek családi körülményeinek megismerése volt. Tagadták viszont azt a német sajtóban elterjedt információt, hogy családfakutatást hajtanának végre.

A Stuttgarter Zeitung című lap számolt be arról, hogy a városi rendőrség vezetője, Franz Lutz a múlt héten közölte, nemcsak a gyanúsítottak életkorát, nemét és állampolgárságát akarja nyilvántartásba venni, hanem azt is vizsgálná, a német útlevél birtokában lévő gyanúsítottak rendelkeznek-e migrációs háttérrel. A cikk megjelenése után élesen bírálta Lutzot a Szociáldemokrata Párt (SPD), a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) és a Zöldek is.

Baden-Württemberg tartomány belügyminisztere, Thomas Strobl ugyanakkor védelmébe vette a helyi rendőrséget, amely szerinte professzionális és korrekt munkát végez. A tartományi fővárosban történt zavargások korábban ismeretlen feszültséget hoztak felszínre, a rendőrség intézkedései pedig Strobl szerint ennek feltérképezésé­re, a további erőszak megelőzésére irányulnak.

A CDU belügyi szakpolitikusa, Armin Schuster úgy véli, a családi háttér feltérképezése a normális rendőrségi eljárás része. A Tagesspiegel című lap szerint Schuster hozzátette: szükség van a zavargások okainak pontos kielemzésére.

Stuttgartban június 20-án éjsza­ka szabadultak el az indulatok, miután egy 17 éves fiút igazoltattak a belvárosban kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt. Ezek után csoportokba szerveződött támadók rárontottak a rendőrökre, kövekkel és üvegekkel dobálták meg az egyenruhásokat, rendőr­autókat rongáltak meg és kirakatokat zúztak be. Az üggyel kapcsolatban 39 embert őrizetbe vettek, a rendőrség szerint viszont több száz ember vett részt a zavargásokban, amelyek során 32 rendőr megsérült.

Horst Seehofer német belügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lap szerint
az igazságügyi minisztérium szóvivőjének múlt havi bejelentése ellenére nem akar tanulmányt készíttetni a rendőrök által elkövetett faji megkülönböztetésről.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom