Külföld

Álhírekkel hergeli a tüntetőket a szerb ellenzék

A választási vereséget elviselni nem tudó, könnyű népszerűséget kereső ellenzéki politikusok szították a múlt kedd óta tartó utcai zavargásokat Belgrádban - mondta Alexandar Vucic szerb elnök egy televíziós interjúban.

Álhírekkel hergeli a tüntetőket a szerb ellenzék
Napok óta zavargások vannak Belgrádban
Fotó: AFP/ANDREJ ISAKOVIC

„A közösségi média korában élünk, és néhány ember, akiknek egyébként nem lenne szerepük a társadalomban, szenzációhajhász és jelentéktelen híreket terjeszt. Minél nagyobbat hazudsz, annál több lájkot kapsz” - idézi Vucic szavait az Origo. Hozzátette, hogy a szombati 1000 fős tömeg után vasárnap már csak 500-an tüntettek a parlament előtt.

A szerb elnök szerint politikai ellenfelei számos álhírt terjesztettek azért, „hogy tovább rontsák a helyzetet Belgrádban”. A balliberális ellenzék többek között azt híresztelte, hogy a kormány a hadsereg ejtőernyős különítményét és vízágyúkat is bevetett a parlament előtt randalírozó tüntetőkkel szemben, akik kövekkel és petárdákkal dobálták meg a rendőröket. Vucic ezeket cáfolta az interjúban.

Alexandar Vucic szerint a belgrádihoz hasonló tömeges zavargások egészségügyi szempontból is nagyon veszélyesek, ugyanis ezek után akár tízszeresére nőhet a koronavírussal fertőzött betegek száma.

Közölte, hogy Szerbia le fogja győzni a koronavírust, azonban ehhez fegyelem kell.

Vasárnapról hétfőre 287 fővel, 18 360-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában, a halálos áldozatok száma pedig 393-ra emelkedett.

Kapcsolódó írásaink