Külföld

Magasabb a részvétel a lengyel elnökválasztás második fordulóján

Vasárnap, 17 óráig, a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában eddig a szavazásra jogosultak 52,1 százaléka járult a szavazóurnák elé - közölte kora délutáni sajtóértekezletén a lengyel országos választási bizottság (PKW).

Magasabb a részvétel a lengyel elnökválasztás második fordulóján
Andrzej Duda államfő szerezte a legtöbb szavazatot az első fordulóban
Fotó: AFP/JANEK SKARZYNSKI

A szavazóhelyiségek országszerte 7 órakor nyíltak meg és 21 óráig tartanak nyitva. Közel 30 millió választásra jogosult állampolgárt várnak az urnákhoz, hogy megválasszák az államfőt.

A június 28-i első fordulóban 17 óráig a választóti részvétel 47,89 százalék volt - tette hozzá.

A legfőbb közjogi méltóság betöltéséért a június 28-i első fordulóban legtöbb szavazatot szerzett Andrzej Duda hivatalban lévő államfő, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, valamint a második helyen végzett Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a liberális Polgári Platform jelölje indult. Az első fordulóban Duda a szavazatok 43,5 százalékát kapta, míg Trzaskowskit a szavazók 30,5 százaléka támogatta.

A második fordulóban várhatóan szoros lesz a mezőny, a két 48 éves politikus ugyanis kilenc másik jelöltet szorított ki a versenyből, és számíthatnak az ő támogatóik szavazatára is.

Az urnákat este kilenckor zárják, utána várhatóan közzéteszik a szavazóhelyiségből távozók megkérdezésével készült exit poll felmérések eredményeit.
 

Kapcsolódó írásaink