Külföld

Szoros verseny a lengyel választáson

Andrzej Dudának komoly esélye van az újrázásra,de sok múlik a bizonytalan szavazókon

Nagy a tét a lengyel elnökválasztáson, ha nyer az ellenzéki jelölt, hátráltathatja a kormány munkáját. A szakértő szerint a bizonytalanok döntik majd el a versenyt.

Szoros verseny a lengyel választáson
Káosz vagy stabilitás – ezzel az erős üzenettel fogná meg a bizonytalanokat Duda
Fotó: AFP/Artur Widak

Lengyelországban vasárnap tartják az elnökválasztás második fordulóját: a verseny a jelenlegi államfő, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) által jelölt Andrzej Duda, valamint az Európai Néppárthoz tartozó, liberális Polgári Platform (PO) által vezetett ellenzéki szövetség jelöltje, Rafał Trzaskowski között dől el. A június 28-i első fordulóban Duda 43,5, Trzaskowski pedig 30,46 százalékot szerzett.

A közvélemény-kutatások fej fej mellett mérik a két jelöltet, minden bizonnyal néhány száz- vagy akár néhány tízezer szavazatkülönbséggel fog eldőlni a győztes kiléte – nyilatkozta lapunknak Rosonczy-Kovács Mihály, a Közép-európai Nézőpont Intézet elemzője. Az első fordulóban kiesett ellenzéki jelöltek bázisaival kapcsolatban elmondta, ahogyan arra számítani lehetett, Szymon Hołownia szavazói túlnyomó többségben Trzaskowskit támogatják a második fordulóban, a nemzeti radikális Krzysztof Bosak követőivel kapcsolatban viszont nem ilyen letisztult a kép. „Hołowniával szemben Bosak nem adott egyértelmű iránymutatást választóinak, és sok nemzeti radikális gondolkodhat úgy, hogy a PiS esetleges kudarca után még tovább erősödhet pártjuk” – magyarázta, hozzátéve: ugyanakkor a baloldali szavazók egynegyede várhatóan a Dudát támogatja, aki számíthat a szintén ellenzéki „parasztpárti” (PSL) szimpatizánsok egy részére is.

Rosonczy-Kovács Mihály hangsúlyozta, az egyébként a globális liberális pénztőkét képviselő Trzaskowski a kampány hajrájában mindenáron konszenzuskeresőnek próbálja láttatni magát nemzeti ügyekben is, és igyekszik „eltolni” magától pártját, a PO-t. „Ezzel együtt szinte biztos, hogy megválasztása esetén rendre vétózni fogja a fontos törvényeket. Éppen ezért a kormánypártnál készülnek az esetleges vereségre, nem kizárt, hogy nemcsak vasárnapra szól Duda nemrég megfogalmazott felhívása a centrista PSL és nemzeti radikális Konfederacja szavazóihoz, hogy hozzák létre a >>lengyel ügyek koalícióját<< – vélekedett az elemző.

Az elemző szerint Dudának komoly esélye van az újrázásra: „káosz vagy stabilitás” – szól erősnek tetsző üzenete azoknak, akik az utolsó pillanatban döntik el, kire adják a voksukat. A szavazni szándékozók öt-tíz százaléka az elemző szerint ugyanis még mindig nem döntötte el, kire szavaz, a választást pedig ők, a bizonytalanok fogják eldönteni.

Kapcsolódó írásaink