Külföld

Óvatosabb javaslatot tett az uniós büdzséről Michel

A jogállamisághoz kötné a támogatások kifizetését az Európai Tanács elnöke, aki a jövőheti brüsszeli csúcstalálkozón előrelépést akar elérni a keretköltségvetést illetően

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke 1074 milliárd eurós uniós keretköltségvetést javasolt az Európai Unió számára a 2021-től kezdődő hétéves időszakra pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján. A belga politikus javaslata mintegy 2,36 százalékkal marad el az Európai Bizottság által május végén benyújtott 1100 milliárd eurót kitevő tervezettől.

Óvatosabb javaslatot tett az uniós büdzséről Michel
Charles Michel költségvetés-tervezete a következő hétéves időszakra 1074 milliárd euróról szól
Fotó: AFP/Dursun Aydemir

Az uniós tanács elnöke kompromisszumos javaslatában, amelyet a jövő hétre tervezett uniós csúcstalálkozón terjeszt a huszonhét tagállam vezetője elé, az MTI szerint azt szorgalmazza: Németország, Hollandia, Ausztria, Svédország és Dánia esetében őrizzék meg a közös agrárpolitikához kapcsolódó kompenzációs mechanizmus által biztosított kedvezményeket. „Megpróbálom áthidalni az eltérő véleményeket a javaslatommal, amelynek célja nem a pénz elégetése, hanem a befektetések és a reformok sikerének előmozdítása” – fogalmazott.

A javaslat egyebek mellett a migráció kezelésére és a határvédelemre korábban javasolt 21,9 milliárd eurós összeget megtartotta, ahogy a kohéziós és agrártámogatásokra szánt 373,2 milliárd eurós összeget is. Növelné az egészségügyre szánt összeget, valamint a kutatásra, a belső biztonság növelésére és az oktatásra szánt tételeket is. Csökkentette a védelemre és a biztonság fokozására, valamint a szomszédságpolitikára szánt tételeket. Michel emellett ötmilliárd eurós tartalékalap létrehozását javasolta a Brexit miatt az uniós tagországokat esetlegesen érintő váratlan következményeinek leküzdésére.

A politikus az uniós pénzek kifizetését a jogállamiság kritériumainak betartásához kötné. Továbbá arányos intézkedések meghozatalát helyezi kilátásba az uniós források nem megfelelő felhasználása vagy az uniós értékek tiszteletben tartásának elmaradása esetén.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállításával összefüggésben azt javasolta, hogy az újjáépítési alap költségvetése 750 milliárd euró maradjon, az Európai Bizottság javaslatának megfelelően.

Kapcsolódó írásaink