Külföld

Az úttesten üzentek Trumpnak

New York polgármestere, Bill de Blasio óriási citromsárga Black Lives Matter feliratot festett az elnök egyik háza elé

A spanyol ajkú szavazókat próbálta megnyerni Donald Trump amerikai elnök egy rendelettel, miközben egyik háza elé Black Lives Matter feliratot festett a New York-i polgármester.

Az úttesten üzentek Trumpnak
Divat lett az ehhez hasonló feliratok készítése, most New Yorkban is felfestették
Fotó: AFP/Angela Weiss

Donald Trump amerikai elnök csütörtök este elnöki rendeletet írt alá a spanyol ajkú amerikaiak gazdasági és oktatási lehetőségeinek javításáról. „A spanyol ajkú amerikaiak és az egész hispán amerikai közösség igazi kincs” – mondta Trump a rendelet aláírása kapcsán. Elemzők szerint az elnöki rendelettel Trump a spanyol ajkú szavazókat szeretné maga mellé állítani a novemberi elnökválasztáson, mert a Gallup közvélemény-kutató felmérése arról tanúskodik, hogy csak 26 százalékuk támogatja az elnököt.

Miközben Trump a spanyol ajkú szavazókat próbálta megnyerni, New Yorkban, az Ötödik sugárúton az elnök tulajdonában álló ház elé az úttestre óriási citromsárga betűkből álló Black Lives Matter (BLM, Fekete Életek Számítanak) feliratot mázoltak tüntetők. A felirat elkészítésében Bill de Blasio, a város demokrata párti polgármestere is segített. „Mutassuk meg Donald Trumpnak azt, amit nem ért meg” – mondta a politikus. Az amerikai elnök néhány nappal ezelőtt egy sor Twitter-bejegyzésben a gyűlölet jelképének nevezte az úttestre festett BLM-feliratokat.

A témához kapcsolódik, hogy Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője csütörtökön egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson szorgalmazta a konföderációs katonai vezetőkről elnevezett támaszpontok átnevezését.

Időközben Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje szerdán ötmillió új munkahelyet teremtő, 400 milliárd dolláros gazdaságélénkítő tervet ígért pennsylvaniai látogatásán. A politikus szerint Donald Trump magára hagyta a dolgozókat. Ezzel nagyjából egy időben Biden külpolitikai tanácsadója, Antony Blinken azt hangoztatta, hogy megválasztása esetén a demokrata jelölt felülvizsgálná a Németországban állomásozó amerikai csapatok létszámának csökkentését.

Meghívja Kínát is a bécsi tárgyalásokra Washington
 

Az Egyesült Államok üdvözli Kína tárgyalási készségét, és meghívja Pekinget a bécsi fegyverzetkorlátozási egyeztetésre – jelentette be az amerikai külügyminisztérium csütörtöki közleményében. A tárca arra a kínai bejelentésre reagált, miszerint Peking bizonyos feltételek mellett kész megvitatni a nukleáris fegyverek csökkentésének ügyét. A fegyverzetkorlátozási tárgyalások Washington és Moszkva között június végén kezdődtek meg az osztrák fővárosban, s céljuk a 2011-ben életbe lépett új START-szerződés meghosszabbítása. Közben egy másik ügyben kiéleződött az ellentét: Peking ellenlépéseket helyezett kilátásba Washingtonnal szemben, miután az Egyesült Államok szankciókat rendelt el kínai vezető tisztségviselők ellen, akiket az ujgur kisebbség elnyomásával vádol.
(UT)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom