Külföld

Újabb bevándorláspárti intézkedés Olaszországban

Az előző, bevándorlásellenes belügyminiszter, Matteo Salvini biztonsági csomagjának módosításán dolgozik Lucia Lamorgese belügyminiszter, valamint a Demokrata Párt és Öt Csillag Mozgalom koalíciós kormánya. A 2018-as rendelet szövege nem engedélyezi a menedékkérők anyakönyvezését. A rendelet erre vonatkozó paragrafusát több alkalommal megtámadták az ügyészségek, mivel alkotmányellenesnek ítélték meg. A római legfelsőbb bíróság most végül pontot tett a vitára, úgy ítélte meg, hogy jogos a menedékkérők anyakönyvezése. A testület az emberek közti egyenlőségre hivatkozott, valamint arra, hogy a regisztráció lehetővé teszi az ország területén tartózkodók ellenőrzését.

Újabb bevándorláspárti intézkedés Olaszországban
Karanténba kerülnek a Szicíliába érkező afrikai migránsok
Fotó: AFP/Mediterranea

Matteo Salvini szerint a bírák már megint átvették a parlament hatáskörét. „A menedékkérelmek több mint ötven százalékát illegálisnak ítélik meg a prefektusi bizottságok, tehát nincs joguk, hogy Olaszországban tartózkodjanak. A legfelsőbb bíróság szerint azt kellene jutalmazni, aki félrevezet, vagy törvénysértést követ el? Az olaszoknak, a jószándékú bevándorlóknak és valódi menedék kérőknek joguk van biztonságban és jólétben élni” – nyilatkozta.

A hatóságok közben egyre tehetetlenebbek a karantén szabályokat megszegő illegális bevándorlókkal szemben. A szicíliai Sikania településen négy rendőr sérült meg a migránsokkal való összecsapásban.

Objektum doboz

A Villa Sikania nevű szállodából átalakított migránskaranténból húszas, harmincas csoportokban kísérelik meg a távozást. Bár van, akit megfékeznek a rendfenntartók, nem mindenkit sikerül megakadályozni a szökésben. Pozzallóban heten, Comisóban pedig 47-en hagyták el a karantént.

A migránsok úgy vélik, nincs mit veszíteniük, ezért nem áll szándékukban az egészségügyi szabályok betartása. Ezáltal komoly veszélyt jelenthetnek Szicília biztonságára. Az előírások szerint a rendőrség kényszerítő eszközök bevetése nélkül, udvariasan felszólíthatja a szökni szándékozó migránsokat a kijárási tilalom betartására.

Kapcsolódó írásaink

Szabadságharcot vív az olasz jobboldal

ĀNagyra becsülöm Orbán Viktort, és irigylésre méltónak tartom a gazdaság és társadalom érdekében megvalósított rendelkezéseit – mondta lapunknak Matteo Salvini