Külföld

A belügyminiszter szerint ez már puccskísérlet

Erőszakos kormányellenes tüntetések zajlanak a szerb fővárosban

Alig néhány héttel a választások után csatatérré váltak Belgrád utcái, miután Aleksandar Vučić államfő kedden bejelentette, a rossz járványügyi mutatók miatt feltéte­lezhetően ismét hétvégi kijárási tilalmat vezetnek be.

A belügyminiszter szerint ez már puccskísérlet
A belgrádi parlament épülete előtt szabályos ostrom bontakozott ki
Fotó: AFP/Oliver Bunic

A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, rendőrautókat gyújtottak fel kedd este (a mérleg: hatvan sérült, ebből negyvenhárom rendőr), majd ezt szerda este is folytatták (tizenkilenc rendőr, tizenhét tüntető).

Megostromolták a parlamentet is, ahol palackokkal, kövekkel és fáklyákkal dobálták a rendőröket és kukákat borogattak és gyújtottak fel. A rendőrség könn gázgránátokkal igyekezett oszlatni a tömeget.

Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter tegnap erőszakos hatalom­átvételi kísérletnek nevezte a tiltakozásokat, mondván, egyesek az emberek akarata ellenére, választások nélkül és a demokratikus eljárást megkerülve akarják átvenni a hatalmat. Ellenzéki képviselők valóban utcára szólították az embereket, hogy kifejezzék elégedetlenségüket Vučićcsal és a kormánnyal szemben, azonban amikor a tiltakozások élére akartak állni, pórul jártak, szerdán Sergej Trifunović színészt, a Szabad Polgárok Mozgalmának vezetőjét például hosszan üldözték, s végül vérző fejjel távozott a helyszínről.
Mindenesetre az ellenzéki narratíva továbbra is az, hogy a kormány manipulálta a hivatalos járványügyi adatokat, hogy megtarthassák a június 21-i parlamenti választásokat, amelyeken elsöprő győzelmet aratott Vučić pártja, ráadásul szerintük éppen a választások miatt ugrott meg a fertőzöttek száma.

A kormány felemásan reagált: végül nem vezettek be kijárási tilalmat, de erősen korlátozták a rendezvények résztvevőinek számát.

Vučić egyébként nincs Szerbiában: tegnap Emmanuel Macron francia elnök vendége volt, akivel a mai koszovói–szerb megbeszélések előtt találkozott Párizsban.

Kapcsolódó írásaink