Külföld

Varga Judit: Folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése

Az Európai Parlament plenáris ülése megszavazta az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó rendeletmódosítást. A módosítás – többek között – a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló kezdeményezését is érinti - írta Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.

Varga Judit: Folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A mindenki javát szolgáló megoldás lehetővé teszi, hogy a koronavírus-járvány miatt ellehetetlenült aláírási folyamat a kiesett idővel meghosszabbodjék. Örülök, hogy sokunk fellépésének köszönhetően eredményt tudtunk elérni! - tette hozzá a tárcavezető.

A miniszter emlékeztetett, hogy a példaértékű összefogásnak köszönhetően már több mint 1 millió uniós polgár támogatását élvezi a kezdeményezés. Azonban az 1 millió aláírás kritériuma mellett azt a feltételt is teljesíteni kell, miszerint a tagállamok negyedében meghatározott számú aláírást kell elérni.

„Vegyünk egy újabb lendületet! Ne feledjük, együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség!” - zárta bejegyzését Varga Judit.

Objektum doboz

Az új szabályok szerint a koronavírus-járványra tekintettel hat hónappal hosszabbítják meg az aláírások eredeti gyűjtési időszakát azon kezdeményezéseknél, amelyek esetében az 2020. március 11-én már folyamatban volt.

Ebbe a kategóriába tartozik a Székely Nemzeti Tanács által indított, a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért címmel indított polgári kezdeményezés is. A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Amennyiben a támogatói aláírások gyűjtése 2020. március 11. és szeptember 11. között kezdődött, akkor a gyűjtési időszak legfeljebb 2021. szeptember 11-ig hosszabbítható meg. A tagállamok kérhetik az ellenőrzési szakasz meghosszabbítását egytől három hónapig terjedő időszakkal, ha egyébként nem tudnák időben elvégezni a feladatot. Az uniós intézmények elhalaszthatják a polgári kezdeményezés szervezőivel szükséges találkozókat és a nyilvános meghallgatásokat. Ezekre akkor kerül majd sor, amikor a közegészségügyi helyzet megengedi.

A koronavírus-járvány esetleges második hulláma esetén az Európai Bizottság tovább hosszabbíthatja a gyűjtési időszakot abban az esetben, ha 2020. szeptember 11-ig nem normalizálódik a közegészségügyi helyzet, vagy ismét kijárási tilalmat vezetnek be. A hosszabbítások időtartama esetenként három hónap, de a gyűjtésre összesen legfeljebb 24 hónap állhat rendelkezésre.

Az új szabályok azt követően lépnek életbe, hogy a tagállamok szakminisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsa is hivatalosan jóváhagyja azokat, és megjelennek az Európai Unió hivatalos lapjában, várhatóan még július vége előtt. Az elfogadott ideiglenes intézkedések 2022 végéig maradnak érvényben.

Kapcsolódó írásaink

Vincze Loránt: Győzött az igazság

ĀNagy eséllyel folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése az Európai Bizottság döntése nyomán - mondta lapunknak az RMDSZ-es EP-képviselő

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom