Külföld

Lefoglalták a Sea-Watch német civilszervezet hajóját

Lefoglalták a Sea-Watch német civilszervezet hajóját az olasz hatóságok a szicíliai Porto Empedocle kikötőjében, miután „számos szabálytalanságot” fedeztek fel rajta - közölte az olasz parti őrség szerdán.

Lefoglalták a Sea-Watch német civilszervezet hajóját
A Sea Watch 3 hajó karanténban Messina kikötőjénél
Fotó: Gabriele Maricchiolo / NurPhot

A Sea Watch 3 nevű hajó fedélzetén több mint kétszáz migráns érkezett Olaszországba. A menedékkérőket a Moby Zaza nevű karanténhajóra vitték a koronavírus-járvány miatt, míg a hajó legénysége a szükséges karanténidő leteltét követően köthetett ki.

Az olasz parti őrség szakemberei - a hatóság közlése szerint - a Sea-Watch 3 fedélzetét átvizsgálva számos, a hajó legénységét, valamint utasait veszélyeztető műszaki és működési szabálytalanságot találtak.

A parti őrség közölta azt is, hogy a hajó regisztrációja szerinti állam, vagyis Németország beavatkozására van szükség. A szabálytalanságok orvoslásáig a jármű hatósági őrizet alatt kikötve marad.

Az olasz hatóságok májusban hasonló indokkal foglalták le a spanyol Salvamento Marítimo Humanitario nem kormányzati szervezet Aita Mari nevű hajóját, illetve a Sea-Eye német civilszervezet Alan Kurdi nevű hajóját a palermói kikötőben.

A Sea-Watch szerint a hajó június 6-án kezdte újra a járvány miatt megszakított tevékenységét a földközi-tengeri migrációs útvonalon. A pandémia miatt Olaszország és Málta nem engedi a közvetlenül partra a civilszervezetek hajónak fedélzetén érkező illegális bevándorlókat, hanem karanténhajókon helyezi el őket.
 

Kapcsolódó írásaink