Külföld

Erősebb Európát ígér Angela Merkel

Deutsch Tamás: Ellentétes lenne a közös értékekkel és célkitűzésekkel, ha a költségvetés nem a kohéziót, a szegényebbek felzárkózását szolgálná

Ambiciózus terveket vázolt fel Európa megerősítésére Angela Merkel kancellár Strasbourgban. A frakciók komoly várakozásoknak adtak hangot, a jobboldal pedig erősen kritikus volt.

Erősebb Európát ígér Angela Merkel
Angela Merkel a jogállamiság mellett a klímavédelmet is hangsúlyozta
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

A német soros uniós elnökség stratégiáját mutatta be tegnap délután Angela Merkel kancellár az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. A kancellár hangsúlyozta, „hatalmas erőfeszítésre, közös munkára és szolidaritásra van szükség az Európa előtt álló problémák megoldásához”, Európát „meg kell változtatni, ha meg akarjuk védeni és őrizni”. Kiemelte, a világjárvány sem lehet ürügy a demokratikus jogok csorbítására, az emberi jogokat nagyon rövid ideig és nagyon indokolt esetben szabad csak korlátozni.

Öt olyan területet emelt ki, amelyen Európának dolga van, ha egységesen és erősen szeretne kilábalni a jelenlegi válságból: alapvető jogok, szolidaritás és kohézió, éghajlatváltozás, digitalizáció és Európa szerepe a világban.

„A szolidaritáshoz most bátorságra van szükség: ebben a hónapban meg kell állapodnunk a helyreállítási alapról” – hangsúlyozta felszólalásában Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője. A szociáldemokratákat vezető Iratxe García Pérez közölte: „Be kell bizonyítanunk, hogy létre lehet hozni egy igazságosabb és fenntarthatóbb társadalmat, amelyik gondol a környezetre és a következő generációra, megvédi a munkavállalókat, fenntartja a sokszínűséget, és szolidárisan viszonyul a bevándorlás kérdéséhez.”

Merkel kemény bírálatokat kapott a jobboldali frakcióktól. Az Identitás és Demokrácia csoport nevében Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországnak (AfD) politikusa azzal vádolta a kancellárt, hogy elárulja az európaiság szellemét, és veszélybe sodorja a jövő generációt. „A szolidaritásról alkotott képe abszurd” – mondta. Az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakció nevében Raffaele Fitto, az Olasz Testvérek képviselője közölte, a koronavírus-járványra adott uniós válasz eddig lassú, nem túl hatékony és a valódi szolidaritást nélkülöző volt.

Győri Enikő, a Fidesz–KDNP képviselője arra kérte Merkelt, hogy a német soros elnökség segítsen újra talpra állítani Európát, és vesse latba a befolyását, hogy olyan méltányos és kiegyensúlyozott költségvetés jöjjön létre, ami megerősíti a kohéziós politikát. „Belső kohézió nélkül nem tudjuk állni a sarat sem a járvány elleni harcban, sem a globális erőtérben” – fogalmazott. Hozzátette, a jogállamiság terén felül kell emelkedni a prekoncepciókon, a tagállamokat egyenlő mércével kell vizsgálni.

Egy másik vitában a következő hétéves költségvetés is szóba került, ezzel kapcsolatban Győri Enikő és képviselőtársa, Deutsch Tamás közös közleményt adott ki. Deutsch kiemelte, Magyarország igazságos, tisztességes uniós költségvetést akar, ugyanis ellentétes lenne a közös európai célkitűzésekkel, ha az uniós finanszírozás nem a kohéziót, a szegényebb tagállamok felzárkózását szolgálná. Hangsúlyozta, elutasítanak minden arra irányuló kísérletet, hogy a jogállamiságra hivatkozva, költségvetési eszközökkel zsarolják a tagállamokat.

Kapcsolódó írásaink

Összefogással a sikerért

ĀA kohézió garantálja a békét és a biztonságot Európában – jelentette ki Angela Merkel a tartományi kormányfők előtt