Külföld

Győri: Most a nagy lépéseknek van itt az ideje!

A széthúzás helyett a kohézió erősítését, a Brexit-tárgyalásokban pedig józanságot kért a német soros elnökségtől Győri Enikő fideszes EP-képviselő.

Győri: Most a nagy lépéseknek van itt az ideje!
Győri Enikő fideszes EP-képviselő
Fotó: MH/Purger Tamás

„Segítsenek újra talpra állítani Európát, valósítsák meg a jelmondatukat, tegyék újra erőssé Európát” – kérte Angela Merkel német kancellárt Győri Enikő, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője a német uniós soros elnökség programjának bemutatását követő brüsszeli vitában szerda délután.

Felidézte, 2011-ben a magyar elnökség szintén ezt a mottót választotta. „Akkor kis lépéseket tettünk, most a nagy lépéseknek van itt az ideje” – fogalmazott. Ehhez az kell – mondta –, hogy azokat a témákat helyezzék előtérbe, amelyek összekötik a tagállamokat és elősegítik az unió versenyképességét.

„Belső kohézió nélkül nem tudjuk állni a sarat sem a járvány elleni harcban, sem a globális erőtérben” – hangsúlyozta. „Vessék latba erejüket, hogy méltányos és kiegyensúlyozott költségvetés legyen, megerősített kohéziós politikával, amely már korábban is bizonyított, és feltétele a versenyképességnek” – emelte ki Győri. Mint mondta, a német elnökség tisztában van a keleti tagállamok helyzetével. „Számíthatnak ránk a gazdaságpolitikában, kérem, hogy mi is számíthassunk Önökre” – mondta. „Hagyják hátra, ami elválaszt, az ideológiával terhelt kérdéseket, az egyes tagállamok és harmadik országok ellen mostanában oly divatos pszichológiai hadviselést” – tette hozzá. Győri azt is kérte a soros elnökségtől, hogy a jogállamiság terén emelkedjenek felül a prekoncepciókon, a szerződések mentén, mindenkit egyenlő mércével lehessen csak vizsgálni. A Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, szükség van a „méltán híres német józanságra”, és arra is, hogy az EU végre elfogadja a britek döntését, de ne mondjon le róluk, „mint elsőszámú gazdasági és politikai partnerről”.

Kapcsolódó írásaink