Külföld

Orbán Viktor: Európa visszavonulóban van

A Polgári Magyarországért Alapítvány online nemzetközi konferenciát tartott „Európa cenzúrázatlanul” címmel. Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vučić szerb államfő, Janez Jansa szlovén miniszterelnök és François-Xavier Bellamy, a francia Republikánusok európai parlamenti képviselője.

Orbán Viktor: Európa visszavonulóban van
Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: Facebook

A konferencia vezetője, François-Xavier Bellamy arról beszélt, hogy ez a válság a döntés pillanata. Az EP-képviselő szerint ismét rátalálhatunk az utunkra, és a közös elveinkre, hogy megadjuk a lehetőséget az állampolgároknak, hogy ők dönthessenek a jövőjükről. Kijelentette, hogy vissza kell nyerni a párbeszéd lehetőségét, mert ez a demokrácia lényege.

Vucic: Nehéz időszak jön egész Európa számára

Aleksandar Vucic a koronavírus kapcsán azzal kezdte beszédét, hogy egy járvány nagyon sok mindent képes megváltoztatni. Hozzátette, a koronavírus nagyon sok dolgot átalakított a világban.

„Egész Európa számára nagyon nehéz időszak jön, mivel jelentős gazdasági visszaesés következhet”

- mondta Vucic, hozzátéve, hogy meg kell védeni a kisvállalkozásokat, mert ez életbevágóan fontos, hogy a jövőt megnyerjük.

A migrációs válság kiújulásáról azt mondta, hogy még mindig velünk van. Vucic szerint szorosabbra kell vonni az együttműködést a biztonsági kérdésekben az európai országok között. Kijelentette, hogy a migrációs kérdésben bár több területen nem értettek egyet Magyarországgal, de megmaradt a kölcsönös tisztelet.

Aleksandar Vucic szerb elnök
Aleksandar Vucic szerb elnök
Fotó: AFP/Andrej ISAKOVIC

Vucic arról is beszélt, hogy a koronavírus-válság elején született egy döntés, hogy Szerbia nem tartozik Európához, mert nem tudtak egészségügyi eszközöket venni nyugatról. Felidézte, hogy akkor Kínától kért segítséget, és a liberális média részéről a legnagyobb támadást kapta, miközben a véleményét ki sem kérték.

A szerb elnök elmondta, hogy sokat tanult Orbán Viktortól a gazdaság megerősítése terén.

Az EU-ról azt mondta, nemcsak az életszínvonal, hanem a politikai erő tekintetében is a legerősebbé kell válnia a világban. Nemcsak nekünk van szükségünk az unióra, hanem az uniónak is szüksége van több országra a Nyugat-Balkánon - tette hozzá. „Európa előtt jó lehetőség áll, hogy a világ legjobb helyévé váljon” - mondta Vucic.

Jansa: Nagy hatása volt a Brexitnek

Janez Jansa szlovén kormányfő beszéde elején elmondta, hogy szerinte éppen egy cenzúrázatlan beszélgetésre van szükség ezekben az időkben.

„A COVID-korszakot éljük, de ennek ellenére a Brexitnek van és volt a legnagyobb hatása Európára az elmúlt 15 évben” - fogalmazott. Hozzátette, a Brexit jelentősen eltolta az egyensúlyt az unión belül.

Szólt arról is, hogy 2004 körül volt Európa aranykora a nagy bővítéssel, de most már a realitás látszik. Nagy kudarc colt az európai alkotmány elfogadása, és annak elutasítása több országban is, majd jött a gazdasági válság, amelynek a hatásait máig érezzük - mondta Jansa.

Janez Jansa kijelentette, a világjárvány kezdetén a globális intézmények kudarcot vallottak, így a WHO, az ENSZ és az EU is. „Az unió úgy nézett, mint Európa a középkorban” - fogalmazott.

A szlovén miniszterelnök bízik benne, hogy az uniós válságkezelő csomag sikeres lesz, és lesz megállapodás róla.

Mindennél fontosabb a vírus legyőzése, és amíg nincs vakcina, addig egy vírus követésére alkalmas applikációt kell létrehozni, amely nem teljesen önkéntes alapon működik - mondta Jansa. Hozzátette, ezt koordinálni kell az európai országok között, mert ha ez nem történik meg, akkor az egyes országok külön fogják keresni a megoldásokat.

Janez Jansa szlovén miniszterelnök
Janez Jansa szlovén miniszterelnök
Fotó: AFP/Jure Makovec

Janez Jansa kijelentette, az EU határainak egyenlőnek kell lennie a schengeni határokkal, így Romániának, Horvátországnak és Bulgáriának is csatlakoznia kell az övezethez.

„Ideológiailag a kulturális marxizmus a legnagyobb veszély az EU számára” - mondta. Hozzátette, óriási a kulturális marxizmus offenzívája a médiában. Jansa szerint aki fellép az offenzívával szemben, azt fasisztának minősítik, egységesebb fellépésre van szükség a kulturális marxizmus ellen. Itt sokkal nagyobb a tét, mint az unió jövője – mondta Jansa.

Janez Jansa kijelentette, ha nincs lakosság, ha nincs népesség, ha nincsenek európaiak, akkor minden elveszett. Stratégiai kihívás a jövőben a demográfiai kérdések kezelése - figyelmeztetett.

A családokat védeni kell, és átfogó szakpolitikákra van szükség. Csak a megfelelő módon kezelt migráció lehet megoldás a demográfiai kihívásokra - mondta a szlovén miniszterelnök.

Orbán Viktor: Európa visszavonulóban van

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy Szerbia uniós tagsága nélkül a kontinens biztonságát nem lehet garantálni.

A kormányfő szerint Európa visszavonulóban van, rosszabbul teljesít, mint harminc éve. Akkor 1,8 volt a fertilitási ráta, míg ma csak 1,5, és a házasságkötések száma is folyamatosan csökken - részletezte.

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy a biztonságra is egyre kevesebb költ Európa, és az EU világgazdasági súlya is 25-ről 15 százalékra csökkent.

A miniszterelnök szerint drámaian megváltozott az unión belül a nemzetek egyensúlya a britek távozásával. Jelentősen megnőtt a németek súlya, és ma ismét ők menthetik meg Európát - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy az unió az elmúlt 22 évben válságról válságra haladt. És a legnagyobb probléma, hogy egyiket sem kezelte jól az EU - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint az unió nem tudja megoldani a saját problémáit, ugyanakkor meg akarja oldani a világ problémáit. Megmondja másoknak, mit kellene csinálni, de elsőként a saját problémáit kellene megoldani - fogalmazott.

Európa jövőjéről szóló vitában sokan a liberális álláspontot képviselik, míg a másik koncepció a keresztény örökség védelme mellett áll. „Hogyan lehet, így összetartani Európa két részét?” - tette fel a kérdést Orbán Viktor.

A Nyugat nem kényszerítheti a nézőpontját a Keletre, és fordítva sem történhet meg ez - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Az uniós költségvetésről azt mondta, hogy eddig mindig sikerült megegyezni, és most újra kompromisszumra van szükség. Közösen kell kezelni a költségvetést és a következő generáció alapot. Az utóbbi egy hitel, és annak elosztásának rugalmasnak és igazságosnak kell lennie - hangsúlyozta.

Orbán Viktor azt mondta, Európa csak reaktív válaszokat adott a globális kihívásokra, de most proaktív válaszok kellenek.

„Európának a versenyképesség és a gazdasági együttműködésre kell koncentrálnia a nemzetközi térben. A különféle kultúrák egy irányba terelés mindig ellentéteket szül” - mondta. Hozzátette, az Európai Néppártnak kell a motornak lennie ebben az új európai stratégiának a kialakítása és megvalósítása során.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom