Külföld

Komoly jobboldali siker Horvátországban

Orbán Viktor levélben gratulált Andrej Plenkovićnak, a magyar miniszterelnök bízik benne, hogy új lendületet kap a stratégiai együttműködés Zágrábbal

Ünnepelnek a jobbközép erők, a szociáldemokraták pedig elnök nélkül maradtak a horvátországi választások másnapján. Előrelépést vár a magyar kormány Andrej Plenković újrázásától.

Komoly jobboldali siker Horvátországban
Helyesnek bizonyult a győztes Andrej Plenković (középen) taktikája az előre hozott választásokkal
Fotó: AFP/Damir Sencar

Megnyerte a vasárnapi előre hozott parlamenti választásokat a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), de nem szerzett egyedül abszolút többséget. A választási eredmények csaknem százszázalékos feldolgozottsága alapján a HDZ a horvát diaszpóra hagyományosan őket támogató képviselőivel együtt 69 mandátumot szerzett a 151 fős száborban. Marko Milič kormányszóvivő bejelentése szerint, ha a HDZ eredményéhez hozzáadják a velük eddig is koalícióban kormányzó liberális Horvát Néppárt (HNS) és a Reformisták egy-egy, valamint a szintén a győztest támogató kisebbségi pártok nyolc mandátumát, akkor már 79 fős többségük van.

Ami az ellenzéket illeti, a Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította Restart Koalíció 41 mandátumot szerzett, a harmadik helyre pedig Miroslav Škoro énekes-üzletember jobboldali Haza Mozgalma került tizenhat képviselői hellyel. A választás előtti elemzések szerint egyébként az Andrej Plenković kormányfő vezette HDZ utóbbi formációból is szerezhet támogatást, amennyiben az az előre megjósolt érdekellentétek és belső viták miatt felbomlik.

A legnagyobb támogatást élvező miniszterelnök-jelöltet az államfő, Zoran Milanović bízhatja meg kormányalakítással. Milanović már vasárnap éjszaka beszélt Plenkovićcsal és Davor Bernardić SDP-elnökkel is, aki másnap a vereség után egyébként már le is mondott.

A horvát sajtó szerint Plenković legyőzte jobboldali ellenfeleit és a baloldalit is háttérbe szorította, eredményének köszönhetően sem a Škoro, sem pedig a parlamentbe szintén bekerült Híd (Most) sem tudja zsarolni, nélkülük is kormányt tud alakítani. Ez év elején még balra fordult az ország, az elnökválasztás mindkét fordulójában megelőzte Milanović a jobboldali Kolinda Grabar-Kitarovićot. Milanović nem ismeretlen a magyar közvélemény előtt, a 2015-ös migrációs válságban durván támadta és vádolta hazánkat.

A magyar kormány optimistán fogadta a HDZ sikerét. Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Plenkovićnak, s jelezte, a magyar kormány elkötelezett Európa biztonságának, versenyképességének megőrzése iránt, készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására. „Bízom abban, hogy a kormányalakítást követően új lendületet kap a magyar-horvát kapcsolatok folytatására irányuló együttműködésünk” – írta a kormányfő. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon gratulált a HDZ-nek. Mint közölte, a bevándorlásellenes, jobboldali kormányok a liberális mainstream támadásai közepette is talpon maradnak, ugyanis a közép-európaiak nem kérnek a kioktatásból, a lenézésből és a leckéztetésből.

Bírálták Von der Leyen szereplését
 

Kisebb vihart kavart a „brüsszeli buborékban” a hétvégén, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (képünkön), más néppárti politikusokkal együtt szerepelt a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) választási videójában. Mások mellett a liberális Renew Europe EP-frakció szóvője azért bírálta a német politikust, mert „példátlan és helytelen” módon részt vesz egy tagállami kampányban. A vita egyébként nagyrészt a Twitter közösségi oldalra korlátozódott, Von der Leyen szóvivője, Eric Mamer is ezen a felületen igyekezett tisztázni, hogy főnöke nem hivatalos, hanem személyes minőségében beszélt a felvételen, s elnézést kért, hogy ez a végleges változat alapján nem egyértelmű. A videóban egyébként szerepel Dubravka Suica horvát biztos (a HDZ politikusa) és Sebastian Kurz osztrák kancellár is.
(ŐM)

Petir: Gyors kormányalakítás várható

Helyesnek bizonyult Andrej Plenković taktikája, hogy az előre hozott választásokat még azelőtt tartsák meg, hogy Horvátországban kitör a koronavírus-járvány második hulláma, valamint hogy érezhetővé váljanak a korlátozó intézkedések gazdasági következményei – magyarázta lapunknak Marijana Petir horvát független konzervatív politikus (képünkön). Rámutatott, a HDZ története legjobb eredményét érte el. Petir szerint gyorsan meg tud majd alakulni az új kormány, a HDZ-nek ugyanis 66 mandátuma van a 151 fős törvényhozásban, ez pedig kényelmes pozíciót jelent a koalíciós tárgyalásokhoz. A politikus arról is beszélt lapunknak, büszkeséggel tölti el, hogy a HDZ listáján, de független jelöltként ő is mandátumot nyert a száborban, ráadásul több mint 8500 preferenciális szavazattal (a horvát választási rendszerben ugyanis a pártlisták mellett a listán szereplő jelöltekre is lehet külön extra voksot leadni). Petir szerint – aki a 2014–2019-es ciklusban európai parlamenti képviselőként többször is felszólalt hazánk védelmében – az eredmény azt igazolja, hogy a választók támogatják az általa képviselt programot és értékeket.
(ŐM) 

Kapcsolódó írásaink