Külföld

Horst Seehofer ragaszkodik a menekültek elosztásához

A szövetségi belügyminiszter már az unió külső határán elbírálná a menedékkérelmeket, a német parlament elnöke szerint a migráció a járványhelyzetben is aktuális probléma

Az uniós menekültügyi reform is fajsúlyos témája a német uniós elnökségnek. Horst Seehofer továbbra is a bevándorlók szétosztásáról akar megállapodni, Wolfgang Schäuble pedig egy cikkben unión kívüli menekültközpontok létrehozását szorgalmazta.

Horst Seehofer ragaszkodik a menekültek elosztásához
A német belügyminiszter már az unió külső határán lefolytatná a menekültügyi eljárásokat, akik nem jogosultak a vé- delemre, azokat azonnal hazatoloncolná
Fotó: AFP/dpa/ Martin Schutt

Előrelépést akar elérni Németország az Európai Unió menekültügyi rendszerének reformjában a soros uniós elnökség fél éve alatt. Erről Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter beszélt a Welt am Sonntag című lapnak adott interjúban. A tárcavezető reményei szerint az elkövetkező fél évben áttörést érnek el a kérdésben, egyik céljuk, hogy sikerüljön megállapodni a bevándorlók elosztásáról az uniós tagállamok között. Seehofer ismételten szorgalmazta, hogy az érkezők kérelmeit már az unió külső határainál vizsgálják meg, akikről pedig kiderül, hogy nem jogosultak a nemzetközi védelemre, azokat azonnal toloncolják haza. Ezáltal az elosztási mechanizmusban csak azok vehetnének részt, akik valóban védelemre szorulnak – tette hozzá.

A Földközi-tengeren felvett migránsok szétosztásáról szóló, tavaly szeptemberben kötött megállapodás a német politikus szerint jó alapja lehet egy uniós egyezménynek. Abban a mechanizmusban viszont csak öt-hat tagállam vesz részt, ez pedig nem maradhat így – fogalmazott, hozzátéve: a következő hetekben menekültügyi kérdésekről is tárgyalni fognak a tagállami belügyminiszterek.

Málta egyébként egyezségre jutott uniós partnereivel 284 migráns elhelyezéséről az EU más tagállamaiban. A vallettai kormány hétfői közleményéből az nem derül ki, hogy mely országok fogadnak be bevándorlókat.
Az unión kívüli menekültközpontok létrehozását szorgalmazta Wolfgang Schäuble a Frankfurter Allgemeine Zeitungban vasárnap megjelent írásában. A német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke szerint ezekben a létesítményekben garantálni kell a humánus életkörülményeket, emellett védelmet kell nyújtani, például az ENSZ, illetve az unió támogatásával. Schäuble szerint a misszióban azoknak az uniós tagállamoknak is részt kellene venni, amelyek eddig megtagadták a migránsok elosztását.

A koronavírus-járvány miatt a migráció nem lett kevésbé aktuális probléma – szögezte le a politikus. Az unió belső biztonságának és stabilitásának érdekében szükség van egy egységes európai menekültügyi rendszerre – írta, hozzátéve: a migráció miatt kialakult konfliktusokat nem lehet jogi eszközökkel megoldani. „A kísérlet a kötelező betelepítési kvóta elfogadtatására az Európai Tanács többségi határozata által nem enyhítette, hanem tovább súlyosbította a konfliktust” – fogalmazott.

Megújítanák az EU–török-paktumot


A 2016-ban megkötött EU–török menekültügyi megállapodás elemei közül többnek a végrehajtása politikai nézeteltérések miatt nem valósult meg, ezért fontos az egyezmény megújítása úgy, hogy az mindkét fél elégedettségét szolgálja – mondta Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (képünkön) hétfőn Ankarában, ahol Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel tárgyalt. Borrell egy olyan új megállapodást szorgalmazott az EU és Törökország között, amely a kapcsolatokat érintő összes ügyre kiterjed, nemcsak a migráció, hanem a schengeni vízummentesség, a vámunió fejlesztése, a Földközi-tenger keleti medencéjében folyó geopolitikai vita, valamint a Szíriában és Líbiában kialakítható együttműködés kérdésére is. A főképviselő látogatása egy héttel előzi meg az EU külügyminiszteri tanácsának ülését, amelyen Brüsszel és Ankara jövőbeni együttműködésének kérdése is napirendre kerül.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

Időszűkében van az Európai Unió

ĀVon der Leyen szerint napról napra kisebb az esélye annak, hogy az EU gazdaságát sikerülgyorsan újjáépíteni, Merkel pedig a nyár végéig megállapodna a helyreállítási alapról