Külföld

A migránsok semmibe veszik a karanténszabályokat, fokozódik a járványveszély a szigeteken

Kaotikus állapotok alakultak ki a migrációs nyomástól szenvedő olasz szigeteken. A helyiek a kormányt sürgetik, ne hagyja súlyosbodni a koronavírus-válságot.

A migránsok semmibe veszik a karanténszabályokat, fokozódik a járványveszély a szigeteken
Migránsok az Olaszországban kikötött Ocean Viking hajóról
Fotó: AFP/Shahzad ABDUL

A bevándorlási hullám növekedése egyre komolyabb terhet ró az olasz szigetek közigazgatására, miközben a helyi lakosság körében is növekszik a feszültség. Tarthatatlan állapotok alakultak ki Agrigento megye Porto Empedocle nevű helységében, ahol továbbra is kikötnek a migránsokat szállító civilhajók. Ida Carmina, az Öt Csillag Mozgalom politikusa, a település polgármestere elkeseredett dühkitöréssel fordult Giuseppe Conte kormányfőhöz és Lucia Lamorgese belügyminiszterhez: „Gyertek a kikötőbe! Ne a kényelmes karosszéketekből szemléljétek, hanem győződjetek meg személyesen a katasztrofális állapotokról”.

A gazdasági tragédia fokozódik a bevándorlók érkezésével. A karanténhajón kialakult koronavírus-gócpont miatt százasával mondták le turisták a lefoglalt utazásokat – számolt be a polgármester.

Porto Empedocle jelenleg vírusmentes, ez a lakosság erőfeszítéseinek köszönhető, de elég egyetlen fertőzött a tragédia kirobbanásához. „A civilhajók fedélzetén nem tartják tiszteletben a gyülekezési tilalmat, embertelen körülmények között utaznak, gyakran szemtanúi vagyunk annak, hogy fertőzöttek érkeznek” – nyilatkozta a polgármester.

Lampedusa szigetén is turistaként sétálnak az utcán és a szupermarketben a karantént megszegő migránsok. Két észak-afrikait vettek videóra a helyiek, akik a befogadó központból megszöktek és zavartalanul köröztek a sétálóutcákon. Salvatore Martello, a sziget polgármestere hitetlenkedve szemlélte a felvételeket, mivel a központot szigorú hatósági felügyelettel ellenőrzik, harminc járőr bevetésével. Időközben elkezdődött egy helyi aláírásgyűjtés, amely a migránsközpont bezárását és a kikötők lezárását kérvényezi a kormánytól.

Matteo Salvini bűnrészességgel vádolja a kormányt a fenti állapotok kialakulásáért.

„Belügyminiszterként egy év alatt leépítettem az illegális bevándorlással való üzérkedést, a jelenlegi kormány egy év alatt újra talpra állította. Ne felejtsük el, hogy az emberkereskedők a halálutazások bevételéből fegyvereket és drogot vásárolnak” – írta a Facebook-oldalán a bevándorlásellenes Liga elnöke.

A fertőzések további terjedése miatt az olasz egészségügyi miniszter, Roberto Speranza szigorított ellenőrzések és bírságok bevezetését tervezi. Tizennyolc hónapos szabadságvesztéssel vagy ötezer eurós bírsággal is büntethetik a szabálysértőket, a karantént megszegőket.

Kapcsolódó írásaink

Szabadságharcot vív az olasz jobboldal

ĀNagyra becsülöm Orbán Viktort, és irigylésre méltónak tartom a gazdaság és társadalom érdekében megvalósított rendelkezéseit – mondta lapunknak Matteo Salvini