Külföld

Trump: Csak Isten előtt hajtunk térdet

Elítélte az amerikai történelem eltörlésének kísérletét, valamint a „szélsőbaloldal új fasizmusát” az elnök

A baloldali kulturális forradalom célja az amerikai forradalom eltörlése – vádolta meg a Black Lives Matter (Fekete Életek Számítanak) mozgalom támogatóit Donald Trump amerikai elnök péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott, július 4-i ünnepségeket megnyitó beszédében.

Trump: Csak Isten előtt hajtunk térdet
Erősödő kapcsolatok. Orbán és Trump tavaly a Fehér Házban
Fotó: MTI/kormany.hu/Koszticsák Szil

Az elnök bírálta az amerikai történelmi személyek szobrainak lerombolását: „Ha elpusztítjuk a történelmünket, nem fogjuk megérteni önmagunkat és Amerika sorsát sem.” Trump elítélte „a szélsőbaloldal új fasizmusát, amely abszolút lojalitást követel”, és kiállt a zsidó-keresztény kultúra védelme mellett, kiemelve, hogy ez „a mindent eltörölni kultúra” idegen Amerikától. A demokrata politikusok és híveik el akarják törölni az amerikai értékrendet és „indoktrinálni akarják a gyermekeinket” – jelentette ki. Az elnök szerint az amerikai gyerekeket a haza szeretetére kell tanítani. Trump úgy fogalmazott: „Nem fognak elhallgattatni bennünket”, és „mi csakis a mindenható Isten előtt hajtunk térdet”, utalva ezzel arra az újonnan elterjedt gyakorlatra, miszerint sokan letérdelnek az afroamerikai emberek előtt. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy ő és hívei a tolerancia mellett tesznek hitet.

Igazolva egyébként az elnök szavait, szombaton Baltimore-ban is ledöntötték tüntetők Kolumbusz Kristóf szobrát, és bedobták a kikötő vizébe.

A Rasmussen Reports jobboldali közvélemény-kutató legújabb felmérése szerint egyébként a demokrata szavazók húsz százaléka úgy véli, leendő elnökjelöltjük, Joe Biden a demencia valamilyen formájában szenved. A politikus a minap egy online konferencián így mutatkozott be: „Joe Biden vagyok, Joe Biden férje.” A megkérdezettek 86 százaléka szerint fontos egy elnökjelölt egészségi állapota. Érdekes egyébként ennek fényében, hogy minden június végi felmérés nyolc és tizenkét százalék közti előnyt mért Bidennek Donald Trumppal szemben.

Orbán Viktor: Az Egyesült Államok szövetségese marad hazánk


Levélben köszöntötte Orbán Viktor magyar miniszterelnök Donald Trump amerikai elnököt az Egyesült Államok szövetségi ünnepe, a függetlenség napja alkalmából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szombaton. Orbán Viktor szerint az amerikaiak és a magyarok egyaránt különös ragaszkodást és odaadást mutatnak a közösen osztott értékek, így a szabadság, a szuverenitás és a függetlenség iránt. A keresztény örökség megőrzésének szándéka, a családok folyamatos erősítése és az Izraelnek nyújtott közös támogatásunk továbbra is meghatározza politikánk irányvonalát – szögezte le. A kormányfő levelében biztosította Donald Trumpot arról, hogy hazánk továbbra is megóvja határait, és kiáll az illegális migráció ellen. „Kormányom erősíteni kívánja az Önökkel kialakított szoros kétoldalú kapcsolatrendszert, és továbbra is az Egyesült Államok elkötelezett szövetségesei maradunk” – zárta levelét Orbán Viktor. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szintén a függetlenség napja alkalmából írt levelet Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek, amelyben kiemelte: az elmúlt években megerősödtek az amerikai–magyar kétoldalú kapcsolatok, és számos közös erőfeszítés sikerhez vezetett.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink